Aspergilloz tanısında kullanılan konvansiyonel ve serolojik yöntemlerin karşılaştırılması
Comparison of conventional and serological methods used in the aspergillosis diagnosis
- Tez No: 478095
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN BİRİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Aspergillus, direkt mikroskobik inceleme, galaktomannan, invaziv aspergilloz, kültür, Aspergillus, direct microscopic examination, galactomannan, invasive aspergillosis, culture
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Aspergillozun erken ve doğru tanısı, tedavinin zamanında başlaması ve gereksiz antifungal kullanımı açısından önemlidir. Çalışmada, konvansiyonel yöntemler ile Aspergillus'a özgü bir antijen olan galaktomannan (GM)'ın tanıdaki değerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve metot: Temmuz 2016-Mayıs 2017 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi kliniklerinde yatmakta olan hastalardan alınan klinik örnekler Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarında çalışmaya dahil edildi. Konvansiyonel yöntemler için klinik örnekler direkt mikroskobi ve kültür ile değerlendirildi. Serum ve bronkoalveoler lavaj (BAL) örneklerinde galaktomannan antijeni (GA) Platelia Aspergillus (BioRad, France) kiti ile araştırıldı. Bulgular: İnvaziv aspergilloz şüpheli hastalar“European Organization for Research and Treatment of Cancer/ Mycoses Study Group”(EORTC/MSG) kriterlerine göre 21' i yüksek olasılıklı, 6' sı düşük olasılıklı olarak sınıflandırıldı. Kesin İA saptanmadı. İA olmadığı görülen 23 hasta da kontrol grubu olarak değerlendirildi. Hasta grubunun %63' ünün klinik örneklerinin direkt mikroskobik incelemelerinde Aspergillus ile uyumlu hif yapısı gözlendi. Kültür incelemelerinin de %77,8' inde Aspergillus türleri üredi. Kültürü pozitif hastalarda GA testi duyarlılığı ve özgüllüğü sırasıyla %52, %79 olarak belirlendi. Hastaların %81,8' inde GA testi pozitifliğinin kültür pozitifliğinden 5,1 gün öncesinde ortaya çıktığı saptandı. Sonuç: Galaktomannan antijeni, İA şüpheli hastalarda klinik, laboratuvar ve radyolojik bulgular saptanmadan önce, hastalığın erken döneminde pozitifleşebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Not to apply unnecessary treatments, also to cure Aspergillosis in-time and accurately, early and specific galactomannan antigen (GM) diagnosis seems to play a crucial role model. This study was performed to reveal this importance by comparison between convensional and GM testing methods for diagnose. Material Method: In this study clinical samples were collected from inpatients of Ondokuz Mayıs University Health Care and Research Cencer Clinics from July-2016 upto May-2017; Study was performed in Medical Microbiology Laboratory, OMU, Samsun, Turkey. Direct microscopic examination and culturing were administrated as convensional techniques of screening while, serum and bronchoalveolar lavage sample's GA ELISA kit assay (Platelia Aspergillus, BioRad, France) examination were used as mid-tech qualitative method. Results: Based on“European Organization for Research and Treatment of Cancer/ Mycoses Study Group”(EORTC/MSG) criterias, patients with invasive aspergillus indication classified into two groups of 21 and 6 patients with high and low prevalence, respectively. Non were recorded as IA infected patients. 23 patients with no IA infection indication evaluated as control group. 63% of main study group were found to have aspergillus hypha structure in their clinical sample during direct microscopic examination. Meanwhile, sample cultures showed 77,8% posetive aspergillus results with species variety of sample. For culture positive samples, GA ELISA test were found to be 52% and 79% sensitive and specifity, respectively. For 81,8% of patients, GA ELISA test positive results were recorded 5,1 days (average) earlier compaired to culturing. Conclusion: For patients with IA indication, GA ELISA test can be found posetive earlier, even before clinical, laboratory and radiologic diagnostic procedures.