Genişletilmiş parsiyel larenjektomili hastalarda postoperatif bulgular ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
Extended partial larenjectomy diseases' postoperative results and effects on quality of life
  1. Tez No: 478159
  2. Yazar: SERCAN ÇIKRIKCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. BURHANETTİN GÖNÜLDAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: larenks kanseri, hayat kalitesi, ses
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Larenks kanseri nedeniyle parsiyel larenjektomi ve genişletilmiş parsiyel larenjektomi olan hastaların larengeal fonksiyonların ne kadar etkilendiği, hastaların ses kalitesinin son durumu, hastaların larenjektomiden sonraki dönemdeki hayat kalitesi değerlendirildi. Hastalar ve Yöntem: Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği'nde Mayıs 2010 ile Aralık 2015 tarihleri arasında larenks kanseri tanısı almış parsiyel larenjektomi ve genişletilmiş parsiyel larenjektomi yapılmış olan hastalar çalışmaya dahil edildi. Bu hastalara 3 formdan oluşan anket formları doldurtuldu. Hastaların bulguları SPSS 22.0 kullanarak birbirleriyle karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamıza 102 parsiyel larenjektomi yapılan hasta ile başlandı. Bunlardan 12 hasta takiplerde total larenjektomiye çevirildi ve bu hastalar listeden çıkarıldı. Kalan 90 hastadan 67'si anketimize katıldı.. Hastaların hayat kalitesi, ses kalitesi, hastanede kalış süresi, nasogastrik çekme süresi, tümörün yerleşim yeri, dekanülasyon süresi, gıdalarla öksürük ilişkisi larenjektomi tiplerine göre değerlendirildi. Sonuç: Larenjektomi tiplerine göre fonksiyonel skoru(FS), sosyal fonksiyon skoru(SFK), semptom skoru(SK), yorgunluk skoru(FAS), genel sağlık skoru(GSS), yutma semptomlarının skoru(HNSW) hesaplanarak karşılaştırma yapıldı. Bu karşılaştırmalarda istatiksel olarak anlamlı fark bulunamadı. Ses kalitesi açısından GSCL-SGL, SCL-SGL, GSGL-SGL grupları arasında anlamlı fark vardı(Sırasıyla p=0.001, p=0.004, p=0.004).
Özet (Çeviri)
Objective: After partial laryngectomy and extended partial laryngectomy of larynx cancer patients, how laryngeal functions were affected, last condition of voice quality of patients and life quality of patients after laryngectomy were evaluated. Patients and Methods: Between May 2010 and December 2015 patients who had diagnosed as larynx cancer and had operations of partial larygectomy and extended partial laryngectomy in otorhinolaryngology clinics of Gaziantep University Sahinbey Research and Practice Hospital were included to the study. A questionnaire formed from 3 forms was filled by these patients. By using SPSS 22.0 patients' findings were compared to each other. Results: Our study was started with 120 patients who had partial laryngectomy. During that time 12 of them were had total laryngectomy and they were excluded from the list. 67 person of remaining 90 patients joined to our questionnaire. Voice quality, duration of hospitalization, time of removing of nasogastric, location of tumor, time of decannulation and relation of foods and cough were evaluated according to the types of laryngectomies. Conlusions: According to types of laryngectomies functional score(FS), social functional score(SFK),symptom score(SK), fatigue score(FAS), general health score(GSS) and swallowing symptoms score(HNSW) calculated and compared. In those comparisons no statically significant differeces were found. In terms of voice quality there were significant differences between GSCL-SGL, SCL-SGL, GSGL-SGL groups(respectively p=0,001 p=0,004 p=0,004). KEY WORDS: Larynx cancer, life quality, voice.