Karpal tünel sendromu tedavisinde yüksek yoğunluklu lazer tedavisi (HILT), ekstrakorporeal şok dalga tedavisi (ESWT) ve transkutanöz elektriksel sinir uyarımı tedavisi (TENS) etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of high density laser treatment (HILT), extracorporoal shock wave treatment (ESWT) and transchutaneous electrical nerve stimulation treatment (TENS) activity in carpal tunnel syndrome
- Tez No: 478158
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ AYDENİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Karpal tünel sendromu, yüksek yoğunluklu lazer tedavisi, ekstrakorporeal şok dalga tedavisi, transkutanöz eletriksel sinir uyarımı tedavisi, Carpal tunnel syndrome, high intensity laser therapy, extracorporeal shock wave therapy, transcutaneous nerve stimulation therapy
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Daha önce yapılmış çalışmalar ile karpal tünel sendromu (KTS) tedavisinde yüksek yoğunluklu lazer tedavisi (HILT), ekstrakorporeal şok dalga tedavisi (ESWT) ve transkutanöz elektriksel sinir uyarımı tedavisi (TENS) etkinliği araştırılmıştır. Bu fizyoterapi ajanlarının her birinin ayrı ayrı etkili olduğu gösterilmiştir. Ancak yaptığımız literatür taramalarında KTS hastalarında HILT, ESWT ve TENS'in etkinliklerinin karşılaştırıldığı çalışmaya rastlamadık. Bu çalışmada KTS tedavisinde HILT, ESWT ve TENS'in etkinliklerinin karşılaştırılmasını amaçladık. Yöntem: Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Polikliniğine Mayıs 2015 ile Ekim 2015 tarihleri arasında tedavi için başvuran ve KTS tanısı almış 54 hasta, 90 el alınmıştır. Poliklinik başvuru sırasına göre hastalar randomize edilerek, 30'ar el HILT, ESWT ve TENS tedavisine alınarak 3 grup oluşmuştur. Bilateral KTS'si olan hastaların her iki eli aynı tedavi grubuna alındı, ancak değerlendirmeler her iki el için ayrı ayrı yapıldı. Hastalara tedavi öncesi, tedavi sonrası ve tedavi sonrası 2. ay falen testi, ters falen testi ve tinel testleri yapıldı ve boston karpal tünel sorgulama anketi (BKTSA), vizüel analog skala (VAS) ağrı/uyuşukluk gece-gündüz, hasta memnuniyeti ölçeği (PEM) uygulandı. El kavrama gücü ve parmak kavrama gücü ölçümleri yapıldı. Hastalara tedavi öncesi ve tedavi sonrası 2. ayda elektromyelografi (EMG) çekildi ve median sinir motor-duyusal distal latans ve iletim hızı kaydedildi. Bulgular: Tedavi grupları birbiriyle karşılaştırıldığında değerlendirilen klinik bulgular, ölçekler ve elektronörofizyolojik parametreler bakımından istatistiksel anlamlı farklılık sapatanmadı (p>0.05). Gruplar kendi içinde tedavi öncesi, tedavi sonrası ve tedavi sonrası 2.ay olarak karşılaştırıldığında falen testi, ters falen testi, el kavrama gücü, parmak kavrama gücü, VAS gündüz/gece ağrı/uyuşukluk ölçeği, BKTSA fonksiyonel skalası, semptom skalası ve PEM ölçeğinde istatistiksel anlamlı iyileşme saptandı. Gruplar kendi içinde tedavi öncesi ve tedavi sonrası 2.ay EMG bulguları açısından karşılaştırıldığında sadece HILT ve TENS grubunda median sinir duysal distal latansta (mSDL), ESWT grubunda ise median sinir motor iletim hızında (mMNCV) anlamlı farklılık görülmüştür. Sonuç: Çalışmamızda KTS tedavisinde HILT, ESWT ve TENS etkinlikleri karşılaştırıldığında, birinin diğerine üstünlüğü bulunmamıştır. Her bir tedavinin KTS'de etkili olduğu gösterilmiştir. Bu tedavi yöntemlerinin etkinliklerini karşılaştıracak daha geniş hasta sayısını içeren ve daha uzun takip süreli, randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Previous studies have investigated the efficacy of high intensity laser therapy (HILT), extracorporeal shock wave therapy (ESWT) and transcutaneous electrical nerve stimulation therapy (TENS) in the treatment of carpal tunnel syndrome (CTS).Each of these physiotherapy agents has been shown to be effective separately. However, we didn't find comparison of the activities of HILT, ESWT and TENS in CTS patients in our literature review. In this study, we aimed to compare the activities of HILT, ESWT and TENS in the treatment of CTS. Method: From May 2015 to October 2015, 54 patients who applied for treatment and who had a diagnosis of CTS were hand picked from the Department of Physical Medicine and Rehabilitation of the Medical Faculty of Gaziantep University. Patients were randomized according to the order of the outpatient clinic, and 3 groups were formed by taking HILT, ESWT and TENS treatment in the 30s. Both hands of patients with bilateral CTS were taken to the same treatment group, but the evaluations were done separately for both hands. Before the treatment, before and after the treatment, and after the treatment the second month phalen test, reverse phalen test and tinel test were performed and the boston carpal tunnel questionnaire (BKTSA), visual analogue scale (VAS) pain / drowsiness day and night, patient satisfaction scale done. Hand grip strength and finger grip strength measurements were made. Electromyography (EMG) was withdrawn before and at 2 months after the treatment and median nerve motor-sensory distal latency and transmission rate were recorded. Results: There was no statistically significant difference in clinical findings, scales and electro-neurophysiologic parameters compared with treatment groups (p>0.05). The groups were compared statistically in pretreatment, posttreatment and posttreatment second month in comparison with the phalen test, reverse phalen test, hand grip strength, finger grip strength, VAS day / night pain / drowsiness scale, BKTSA functional scale, symptom scale and PEM scale significant improvement was detected. When the groups were compared in terms of pre-treatment and post-treatment second month EMG findings, only median nerve sensory distal latency (mSDL) in the HILT and TENS group and median nerve motor transmission rate (mMNCV) in the ESWT group were significantly different. Conclusion: When we compared HILT, ESWT and TENS activities in our study with CTS, one was not superior to the other. Each treatment has been shown to be effective in CTS. There is a need for longer follow-up and randomized controlled trials involving a larger number of patients to meet the efficacy of these treatment modalities.