Acil servise renal kolik nedeniyle başvuran hastaların tedavisinde intravenöz deksketoprofen trometamol, fentanyl ve parasetamol karşılaştırılması: Randomize kontrollü çalışma
Comparison of intravenous dexketoprofen trometamol, fentanyl and paracetamol in the treatment of patients admitted to emergency service with renal colic: Randomised controlled study
  1. Tez No: 478170
  2. Yazar: MEHMET MUSTAFA SUNAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEHÇET AL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Analjezik, Deksketoprofen Trometamol, Fentanyl, Parasetamol, Renal Kolik, Vizüel Anolog Skala, Acil Servis, Analgesic, Dexketoprofen Trometamol, Fentanyl, Paracetamol, Renal Colic, Visual Analogue Scale, Emergency Service
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu çalışmada acil servise renal kolikle (RK) başvuran hastalarda intravenöz (IV) Deksketoprofen trometamol (DKT), Fentanyl ve Parasetamol'ün analjezik etkinliklerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma için Ocak 2016- Ocak 2017 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi ve Gaziantep'te iki ayrı devlet hastanesi acil servislerinden elde edilen veriler kullanılmıştır. Çalışmaya klinik olarak renal kolik şikâyeti ile acil servise gelen ve tanısı Bilgisayarlı Tomografi (BT) ile kesinleştirilen toplam üç yüz (n=300) hasta alınmıştır. Hastaların ağrı değerleri Vizüel Analog Skalası (VAS) kullanılarak sıfırıncı (ilaç uygulamadan hemen önce), 15 ve 30'uncu dakikalar olmak üzere kaydedilmiştir. Bulgular: Gruplar arasında cinsiyet açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. En fazla 25-39 yaş gruplarındaki hastalar RK tanısı ile başvurmuşlardı. On beşinci dakika VAS karşılaştırmasında her üç grup ilaçların etkinliğinin birbirlerine üstünlüğü yok iken; otuzuncu dakika VAS'ında ise DKT, parasetamol ve fentanyle göre istatistiksel olarak daha etkin idi. Fentanyl ve parasetamol arasında ise istatistksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Ek analjezi ihtiyacı ile ilaçlar kıyaslandığında DKT uygulanan grubun ek analjezi ihtiyacı daha düşük bulundu. Otuzuncu dakika sonunda tam analjezi sağlanmasında DKT diğer iki ajana göre istatistiksel olarak daha anlamlı idi.“Orta derece analjezi sağlanmasında”ise fentanyl istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Tartışma ve Sonuç: Çalışmamızın sonucuna göre RK ile acil servise başvuran hastaların ağrı tedavisinde fentanyl ilk on beş dakikada daha hızlı analjezi sağlarken; otuzuncu dakika sonunda DKT'nin analjezik etkinliği daha yüksektir. Tam analjezi sağlanmasında ve ek ilaç ihtiyacını azaltmada da DKT diğer iki ajana göre daha üstündür.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare the analgesic efficacy of intravenous (IV) dexketoprofen trometamol (DKT), fentanyl and paracetamol in patients admitted to emergency service with renal colic (RC). Material and Method: The data obtained from Gaziantep University Şahinbey Research and Practice Hospital and two different state hospital emergency services between January 2016 and January 2017 were used for this study. A total of three hundred patients (n=300) who were clinically diagnosed with renal colic which confirmed by computerized tomography (CT) were included in the study. Patients' pain scores were recorded using the Visual Analogue Scale (VAS), at the 0th (immediately before drug administration), 15th and 30th minutes. Findings: There was no statistically significant difference between groups in terms of gender. Patients in 25-39 age group outnumbered other age groups in terms of admission with RC. In comparison of 15th minute VAS scores, the efficacy of all three groups of drugs were not superior to each other while DKT was statistically more effective than paracetamol and fentanyl in comparison of 30th minute VAS scores. There was no statistically significant difference between fentanyl and paracetamol. When the need for additional analgesia was compared with the drugs, the need for additional analgesia was found to be lower for the group with DKT administration. Based on providing complete analgesia, efficacy of DKT was statistically more significant than the other two agents. Efficacy of Fentanyl was statistically significant based on“providing moderate analgesia”. Discussion and Conclusion: According to the results of our study, fentanyl provided faster analgesia than others in first fifteen minutes while analgesic activity of DKT were higher at the end of 30th minute. Based on achieving complete analgesia and reducing the need for additional analgesia, DKT was superior to the other two agents.