Karbonmonoksit zehirlenmesi olan hastalarda serebrovasküler biyobelirteçlerin araştırılması
The research of cerebrovascular biomarkers in patients with carbonmonoxide poisoning
  1. Tez No: 478171
  2. Yazar: BASRİ CAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUAT ZENGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Karbonmonoksit Zehirlenmesi, Matriks metalloproteinaz-9, Nöron Spesifik Enolaz, S100B, Tau Proteini
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Giriş: Karbonmonoksit zehirlenmesi olan hastalarda hipoksiye en duyarlı organ olan beyinin etkilenmesi, kliniğin ciddiyeti ve mortalitede belirleyici unsurdur. Amaç: Bu çalışmada; karbonmonoksit zehirlenmesinde, başvuru ve tedavi sürecinde beyin hasarı göstergeleri olabilecek S100B, Nöron Spefik Enolaz, Tau proteini ve Matriks Metalloproteinaz-9 düzeylerinin araştırılmasını amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma prospektif olarak, Kasım 2015-Mart 2016 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı'na CO zehirlenmesi nedeniyle ile başvuran 34 hasta üzerinde yapıldı. Hastalar Glasgow Koma Skorlarına (GKS) göre; 13 ve altı olanlar (şuur bulanıklı olanlar) ile 13 üstü olanlar (şuur bulanıklığı olmayanlar) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Tüm hastalardan analiz için 0 ve 3. saatlerde antekübital bölgeden venöz kan alındı. Sağlıklı ve gönüllü 16 kişiden kontrol grubu olarak antekübital bölgeden venöz kan alındı. Elde edilen verilerin istatistiksel değerlendirilmesi SPSS 18.0 programı (SPSS for Windows, 18.0 SPSS Inc, USA) kullanılarak yapıldı. Bulgular: Hastalardan 28 tanesi şuur bulanıklığı olmayanlar (130,05). NSE ve Tau Proteini ise hasta grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunurken (p0,05). Tedavi sürecinde ise sadece şuur bulanıklığı olan (13≥GKS) grupta 3. saat NSE düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş olmuştur. Tartışma ve Sonuç: Yaptığımız çalışmanın sonuçlarına göre S100B ve MMP-9 CO zehirlenmesinin klinik ciddiyetini belirlemede uygun parametreler değildir. Tedaviye cevabı değerlendirmede NSE uygun bir parametre olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Influence of brain, which is the most susceptible organ of hypoxia in patients with carbonmonoxide (CO) poisoning, is a determining factor in the severity of the clinical condition and mortality. Objective: In this study, we aimed to investigate the levels of S100B, Neuron Specific Enolase,, Tau protein and Matrix Metalloproteinase-9, which may be indicative of brain damage in CO poisoning, during admission and treatment processes. Material and Method: This study was conducted prospectively on 34 patients who were admitted to Gaziantep University Medical Faculty Emergency Medicine Department between November 2015 and March 2016 due to CO poisoning. Patients were divided into two sub-groups scored as 13 and under (without consciousness) and over 13 (with consciousness)based on Glasgow Coma Scale (GCS). Venous blood was taken from the antecubital area at 0 and 3rd hours for analysis from all patients. Venous blood was taken from the antecubital region from 16 healthy volunteers as a control group. Statistical analysis of the data was performed using the SPSS 18.0 program (SPSS for Windows, 18.0 SPSS Inc, USA). Findings: 28 of the patients were in the conscious group (130.05).