Kemik iliği nakli yapılan hastalarda sitomegalovirus (CMV) enfeksiyonu, reaktivasyonu ve tedavi protokolleri ile ilişkisi
Relationship between cytomegalovirus (CMV) infection, reactivation and treatment protocols in bone marrow transplant patients
  1. Tez No: 478198
  2. Yazar: ELİF MELİS BALOĞLU AKYOL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANDAN HAYDAROĞLU ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Hematopoetik Kök Hücre Nakli, CMV, GVHH, valgansiklovir, Hematopoietic stem cell transplantation, CMV, GVHD, valganciclovir
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmanın amacı hematopoetik kök hücre nakli (HKHN) sonrası CMV enfeksiyonunun kilinik özelliklerini, HKHN üzerine olan etkilerini ve tedavi protokollerinin etkinliğini araştırmak. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kemik İliği Nakli Merkezinde 2009-2016 yılları arasında HKHN uygulanan 447 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların 166' sı allogeneik HKHN, 281' i otolog HKHN hastasıydı. CMV viremisi polimeraz-zincir-reaksiyonu (PCR) yöntemiyle, ilk 24 ay rutin olarak haftada iki gün ve klinik şüphe halinde bakıldı. Bulgular: CMV PCR 90 allogeneik HKHN (%54) ve 41 otolog HKHN (%14) hastasında pozitifti. CMV PCR değeri 150-1000 kopya/ml olan non-myeloablatif (NMA) HKHN uygulanan hasta grubunda myeloablatif (MA) HKHN uygulanan hasta grubuna göre istatiksel olarak anlamlı yükseklik saptandı (p=0.002). Allogeneik HKHN hastalarının 30' unda Graft-versus-host hastalığı izlendi. 30 GVHH hastasının 29' unda CMV viremisi saptanırken 1 hastada viremi saptanmadı. GVHH ile CMV viremisi arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişki vardı (p=0.001). Allogeneik HKHN hastalarında nakil sonrası ilk 100 ve 365 günlük mortalite oranları CMV viremisi olmayan grupta daha yüksekti (p= 0.022 and p = 0.024). 5 yıllık toplam sağkalım oranları, viremi olan grupta %61 viremi olmayan grupta %62 oranında saptandı ve iki grup arasında sağ kalım oranları arasında anlamlı ilişki bulunmadı (p>0.05). Valgansiklovir tedavisi alan hastalarda CMV enfeksiyonu gelişmedi ve ilacı kesmeyi gerektirecek sitopeni gibi yan etkiler gözlenmedi. Sonuç: GVHH ile CMV viremisi arasında ilişki saptandı. CMV viremisi olan ve olmayan HKHN hastalarında 5 yıllık toplam sağ kalım süreleri benzerdi. CMV viremisinin valgansiklovir ile pre emptif tedavisi güvenli ve etkindir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: The aim of this study was to investigate the clinical features of cytomegalovirus (CMV) infection and its effect on hematopoietic stem cell transplantation (HSCT) and effectiveness of treatment protocols. Material and Method: This study was performed in 2009-2016 at Gaziantep University Faculty of Medicine, Bone Marrow Transplantation Center, retrospectively. A total of 447 patients with 166 allogeneic, 281 autologous stem cell transplants were included in the study. CMV viremia was performed by polymerase-chain-reaction (PCR) routinely twice a week for the first 24 months, and in case of clinical suspicion. Results: CMV-PCR positivity was detected in 90 allogeneic HSCT patients (54%) and 41 autologous HSCT patients (14%). There was a statistically significant increase in the number of CMV-PCR values of 150-1000 copies/mL in the non-myeloablative (NMA) group compared to the myeloablative (MA) group (p=0.002). Acute/chronic GVHD were observed in 30 of allogeneic HSCT patients. CMV viremia was detected in 29 of these patients (56%) and not detected in 1 patient (1.3%). There was a statistically significant relationship between the development of acute / chronic GVHD and CMV viremia (p = 0.001). The first 100-day and 365-day mortality were higher in the group without CMV viremia in allogeneic HSCT patients (p = 0.022 and p = 0.024). The 5-year survival rate was 61% in the viremia group; 62% in the non-viremia group. There was no statistically significant difference between the two groups in terms of 5-year survival (p>0.05). In patients receiving valganciclovir treatment because of viremia, CMV disease did not develop and no adverse effect that required the drug to be discontinued was observed. Conclusion: GVHD was associated with CMV viremia. The 5-year survival was similar in HSCT patients with or without CMV viremia. Pre-emptive therapy in the CMV viremia with valganciclovir is safe an effective in HSCT.