BCR-ABL negatif kronik myeloproliferatif hastalıklarda JAK2 mutasyonunun fenotipik etkisi
The phenotypic effect of JAK2 mutation in BCR-ABL negative chronic myeloproliferative diseases
  1. Tez No: 478199
  2. Yazar: TUNCAY SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VAHAP OKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik myeloproliferatif neoplazm, JAK2, tromboz, hepatosplenomegali, sitoredüktif, Chronic myeloproliferative neoplasm, JAK2, bcr-abl, thrombosis, hepatosplenomegaly, cytoreductive
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hematoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Kronik miyeloproliferatif neoplaziler (KMPN) bir ya da daha fazla miyeloeritroid hücrenin kemik iliğindeki kontrolsüz proliferasyonu sonucunda periferik kanda matur ve immatur hücrelerin sayısının artmasıyla karakterize, hemostaz ve trombozis anomalilerine neden olan ve akut lösemiye ilerleme gösterebilen klonal hastalıklardır (1). Son zamanlarda yapılan çalışmalar KMPH' lerde JAK2 V617F mutasyon varlığının organomegali, hemogram parametreleri ( platelet, hemoglobin, lökosit ), sitoredüktif tedavi uygulamaları, vasküler komplikasyonlar üzerine etkisini araştırmaya yöneliktir. Biz de bu çalışmamızda bcr-abl negatif KMPH' lerde JAK2 pozitifliğinin organomegali, vasküler komplikasyonlar, sitoredüktif tedavi oranına etkisi, hemogram parametrelerine etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Biz yaptığımız bu çalışmamızda Nisan 2014-Haziran 2016 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı polikliniğine başvurmuş olan, tanı kriterlerini tam olarak karşılayan 233 hastayı dahil ettik. Bu hastalardan 146 tanesi ET (%62,66), 76 tanesi PV (%32,61), 11 tanesi ise (%4,72) PMF tanısı alanlardan oluşmaktaydı. Bütün hastaların periferik kan örneklerindeki JAK2 V617F mutasyonu varlığı RT-PCR (Gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu) yöntemiyle yapıldı. Veriler SPSS 20.0 (Statistical Package for Social Science) programı ile bilgisayar ortamına aktarıldı. Değişkenlerin normal dağılıma uygunluğu Ki-kare ve Skapiro Wilks testi ile test edildi. Bulgular: 146 ET hastasının 77 tanesi (%52,74), 76 PV hastasının 50 tanesi (%65,79) ve 11 PMF hastasının 7 tanesinde (%63,63) JAK2 V617F mutasyonu pozitif saptanmıştır. ET hastalarında kadınlarda, PV hastalarında erkeklerde mutasyon sıklığı anlamlı derecede daha fazla görülmüş olup, PMF hastalarında ise benzer bulunmuştur. KMPH' lerde tanı yaşının yüksek olması gelişebilecek komplikasyonlar açısından risk oluşturduğu bilinmektedir. JAK2 V617F mutasyonu pozitif olan hastaların yaş ortalaması ile, mutasyon negatif olanların yaş ortalaması arasında anlamlı fark gözledik (p0,05). ET hastalarının JAK2 pozitif olanların %29,87' sinde vasküler komplikasyon (tromboz/emboli) gelişirken, JAK2 negatif olanların %8,69' unda vasküler komplikasyon saptanmıştır (p0,05). Sonuç: KMPH' lerde JAK2 pozitifliği klinik özellikler ve komplikasyon gelişiminde önemli bir role sahiptir. Yaptığımız çalışmamızda bulduğumuz oranlar literatürle uyumluluk göstermektedir
Özet (Çeviri)
Background and aims: Chronic myeloproliferative neoplasia (CMPN) is a clonal disease that causes acute leukemia progression, causing hemostasis and thrombosis anomalies by increasing the number of peripheral and immature cells as a result of uncontrolled proliferation of bone marrow of one or more myeloidyroid cells. According to the World Health Organization's (WHO) 2008 classification of myeloid cancers, CMD is replaced by the term chronic myeloproliferative“cancers”(CMC). In addition, mastocytosis has been included within the CMD and chronic eosinophilic leukemia (BAL) has been implicated in CMD, provided that there is no underlying specific molecular defect (BCR-ABL1, PDGFRA, PDGFRB, or FGFR1). When compared to BCR-ABL1 negative CMD, it is considered that Polycythemia Vera (PV), Essential Thrombocytosis (ET), Primer Myelofibrosis (PMF), Chronic Neutrophilic Leukemia (CNL), Hypereosinophilic syndrome, Mast cell disease and BCR- Other non-classified CMPHs. Materials and Methods: In this study, we included 233 patients between April 2014 and June 2016 who were admitted to the Department of Hematology of Gaziantep University Medical Faculty. Of these patients, 146 were ET (62.66%), 76 were PV (32.61%), and 11 (4.72%) were PMF patients. JAK2 V617F mutation presence in peripheral blood samples of all patients was performed by RT-PCR (Real-time polymerase chain reaction) method. The data was transferred to a computer using SPSS 20.0 (Statistical Package for Social Science). The normal distribution suitability of the variables was tested by Chi-square and Skapiro Wilks test. Results: JAK2 V617F mutation was found to be positive in 77 (% 52,74) of 146 ET patients, 50 (% 65,79) of 76 PV patients and 7 (63,63%) of 11 PMF patients. In women with ET, mutation frequency in men was significantly higher in PV patients than in PMF patients. It is known that high age of diagnosis in CMPNs pose a risk in terms of complications that may develop. There was a significant difference between the mean age of patients with JAK2 V617F mutation positive and the mean age of mutation negative patients (p 0,05). Vascular complications (thrombosis / emboli) were found in 29,87% of patients with JAK2 positive ET patients and 8.69% of unda vascular complications were found in JAK2 negative patients (p0,05). Conclusion: JAK2 positivity in CMPHs has an important role in clinical features and complication development. The rates we have found in our studies show compliance with the literature.