Tibia kronik osteomyelitinde geniş kemik rezeksiyonu ve segment transportu ile tedavisinin orta vadeli sonuçları
  1. Tez No: 478207
  2. Yazar: HÜSEYİN KAVAK
  3. Danışmanlar: PROF. AHMET HARMA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik osteomiyelit, segment kaydırma, uzatma çivisi
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Kronik osteomiyelit tedavisi günümüzde hala zor ve tartışmalıdır. Birçok tedavi yöntemi tanımlanmıştır. Çalışmamızda geniş rezeksiyon ve segment kaydırma yöntemi ile tedavi ettiğimiz kronik tibia osteomyelitlerinin klinik sonuçları sunuldu. Materyal ve Method: Ocak 2000 ile Mart 2016 yılları arasında İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji kliniğinde, kronik tibia osteomiyeliti vi edilmiştir. Hastalara rezeksiyon ve segment kaydırma uygulandı. Ilizarov, LRS ve motorize uzatma çivileri tek başına ya da kombine olarak kullanıldı. Hastaların tedavi süresi ve komplikasyonları değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 15 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalardan 4'ü(% 26,6) bayan, 11'i (% 73,3) erkekti. Hastaların yaş ortalaması 38 (18-73 yıl ) yıl idi. Hastaların 4'ünde (% 26.6) LRS sistemi, 2' sinde (% 13.3) Ilizarov sistemi kullanılmıştır. Hastaların 2'sinde (% 13.3) LRS ve Ilizarov sistemi, 4'ünde (% 26.6) LRS ve manyetik çivi, 1'inde (% 6.6) Ilizarov ve manyetik çivi, 2'sinde (% 13.3) LRS, Ilizarov ve manyetik çivi uygulamaları kombine olarak uygulanmıştır. Hastaların 3'ünde (% 20) tek segment üzerinden kaydırma yapılırken, 12'sinde (% 80) çift segment üzerinden kaydırma işlemi yapılmıştır. Hastaların ortalama konsolidasyon süresi 4.6 aydır (3-6). Sonuç: Kronik tibia osteomiyelitinin tedavisinde geniş rezeksiyon ve segment kaydırma yöntemi klinik ve fonksiyonel olarak iyi sonuç vermektedir. Hastaların tedavi memnuniyeti yüksek, işe dönüş süreleri çok uzun olmamakla beraber eski işlerine devam etme oranları yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: Treatment of chronic osteomyelitis is still difficult and controversial at present. Many treatment methods have been described. In this study, we aimed to present the clinical results of chronic tibia osteomyelitis treated by resection and bone segment transport. Materıals and Methods: Between January 2000 and March 2016, 25 patients treated for tibial osteomyelitis were treated for chronic osteomyelitis in the Orthopedics and Traumatology Clinic of Inonu University Turgut Özal Medical Center. Selected surgical treatment was bone resection and segment transport. Ilizarov, LRS and motorized lengthening nail were used alone or in combination. The duration of treatment and complications were evaluated. Results: Fifteen patients who met inclusion criteria were included in the study. Four (26.6%) of the patients were female and 11 (73.3%) were male. The mean age of the patients was 38 years (range 18-73 years). In 4 (26.6%) of the patients LRS system and 2 (13.3%) of patients Ilizarov system were used. Two (13.3%) of the patients were treated with LRS and Ilizarov system, 4 (26.6%) with LRS and magnetic nail, 1 (6.6%) with Ilizarov and magnetic nails, 2 (13.3%) with LRS, Ilizarov and magnetic nail. Three patients (20%) were lengthened over the single segment while 12 (80%) were lengthened over the double segment. The mean duration of consolidation of patients was 4.6 months (range 3 to 6 months).