Elektif sezaryen operasyonu planlanan gebelerde ilk sezaryen ile mükerrer sezaryen olacak olanların anksiyetesinin karşılaştırılması
The comparison of anxiety of pregnant patients has planned electi̇ve cesarean which are on going first time cesarian and repeated cesarean
- Tez No: 478221
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE NESRİN ERCEYES
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Preoperatif Anksiyete, Elektif Sezaryen, STAI, Pre-operative Anxiety, Elective Cesarean, STAI
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Operasyon öncesi dönemde anestezi ve cerrahiyle ilişkili birçok nedene bağlı olarak hastalarda anksiyete hali mevcut olduğu bilinmektedir. Anksiyeteye sebep olan bu nedenlerin bilinmesi, preoperatif dönemde premedikasyonda bu endişe halinin giderilmesi için kullanılacak olan yöntemlerin seçilmesini kolaylaştırır. Sezaryen olacak olan gebelerde preoperatif anksiyete, peroperatif ve postoperatif komplikasyonları da beraberinde getirmektedir. Gebelerde preoperatif anksiyetenin derecesinin bilinmesi bu kaygı ile baş etmek için kullanılan premedikasyon yönteminin belirlenmesinde önemlidir. Gebelerde preoperatif anksiyeteyi birçok faktör etkilemektedir. Bu çalışmada elektif sezaryen geçirecek olan gebelerin, ilk kez sezaryen olacak olanla mükerrer sezaryen olacakların anksiyetesini STAI-1 ve STAI-2 ölçeği ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Preoperatif dönemde anestezi polikliniğimizde, hastaların demografik bilgi formu dolduruldu sonrasında durumluluk ve süreklilik anksiyetesini ölçen STAI-1 ve STAI-2 testlerine yanıt vermesi istendi. Çalışma sonucunda preoperatif dönemde elektif sezaryen olacak olan gebelerde ilk kez sezaryen olacak olanla, mükerrer sezaryen olacak olan arasında hem durumluluk hem de süreklilik anksiyete skorları arasında anlamlı fark görülmedi. Ancak eğitim durumu lise ve altı olan, çalışmayan, sigara kullanan, abortus ve/veya ölü doğum öyküsü olan, bebeğinde ek hastalığı olan, bilgilendirilmeyen, kız çocuğu ya da çocukları olup farklı cinsiyet beklentisi olan, gebelik takiplerinde gebeliğe bağlı ek hastalığı olan gebelerin anksiyeteleri yüksek bulundu.
Özet (Çeviri)
It is well-known that patients have anxiety during preoperative period due to many reasons related with anesthesia and surgery. Knowing these reasons causing anxiety may be beneficial for choosing methods in premedication for reducing this anxious state during preoperative period. In pregnants who will undergo cesarean, preoperative anxiety may cause perioperative and postoperative complications. Being aware of the degree of preoperative anxiety in pregnants is important for identifying premedication method which will be used for dealing with this anxiety. Various factors may influence preoperative anxiety in pregnants. In this study, we aimed to compare anxiety of pregnants who were planned for their first cesarean and who were planned for their repeated cesarean by using STAI-1 (state) and STAI-2 (trait). Demographic information form was filled by patients in our anesthesiology polyclinic in preoperative period; then they were asked for answering STAI-1 and STAI-2 tests measuring state-trait anxiety. In conclusion, there were no significant difference between pregnants who were planned for their first cesarean and who were planned for their repeated cesarean as elective cesarean during preoperative period in terms of state-trait anxiety scores. However; pregnants with low education (high school or below), who were unemployed, who had abortus and/or stillbirth, whose babies had comorbid illness, who were not acknowledged, who had baby girls but had expected different gender, who have had additional illness related with pregnancy during pregnancy follow-ups had high anxiety.