Yetişkin bireylerde kardiyovasküler hastalık riskinin değerlendirilmesi
Assessment of cardiovascular disease risk in adults
- Tez No: 478225
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURAN SET
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kardiyovasküler hastalık, risk değerlendirmesi, SCORE risk tahmini sistemi, hipertansiyon, sigara, kolesterol, metabolik sendrom, Cardiovascular disease, risk assessment, SCORE risk estimation system, hypertension, smoking, cholesterol, metabolic syndrome
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı erişkinlerde kardiyovasküler hastalık (KVH) risk faktörlerini tespit etmek ve kardiyovasküler risk değerlendirmesi yapmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma Kasım 2016 ile Mayıs 2017 tarihleri arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı'nda kesitsel olarak yapıldı. Farabi Hastanesi aile hekimliği polikliniğine başvuran 40-70 yaş aralığındaki 155 gönüllü katılımcının onamları alındıktan sonra sosyodemografik ve tıbbi bilgiler anketi yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulandı. Katılımcıların ağırlık, boy, bel çevresi ve kan basıncı ölçümleri yapıldı. Ayrıca hastanemizde çalışılmış glukoz ve kolesterol değerleri kaydedildi. Bütün bu veriler ışığında bireylerin kardiyovasküler risk faktörleri ve SCORE risk belirleme sistemi kullanılarak KVH riskleri değerlendirildi. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 50,3±7,5 yıldı. Bunların %20,6'sı (n=32) erkek, %79,4'ü (n=123) kadındı. Kardiyovasküler risk düzeyleri açısından katılımcıların %17,4'ü (n=27) düşük riskli, %47,7'si (n=74) orta riskli, %24,5'i (n=38) yüksek riskli, %10,3'ü (n=16) çok yüksek riskli idi. Cinsiyete göre kardiyovasküler risk düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p=0,111). Katılımcıların eğitim durumu, çalışma durumu, yaşadığı yer, fiziksel aktivite durumu, ailede erken yaşta KVH öyküsü olup olmaması ile kardiyovasküler risk düzeyleri ve skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızda katılımcıların KVH açısından yaklaşık yarısının orta derecede, üçte birinin de yüksek veya çok yüksek derecede riskli olduğunu belirledik. Bu bulgular KVH'lerin ne derece önemli bir sağlık sorunu olduğunu göstermektedir. Bu hastalıkların önlenmesi amacıyla SCORE gibi risk tahmini sistemleri kullanılarak, periyodik sağlık taramalarıyla öngörülebilir riskleri belirlemek ve gerekli önlemleri almak akılcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study to determine cardiovascular disease (CVD) risk factors and evaluate cardiovascular risk in adults. Method: This study was conducted as a cross-sectional study at Karadeniz Technical University, Faculty of Medicine, Department of Family Medicine, between November 2016 and May 2017. We administered the study on 155 voluntary participants aged 40-70, admitted to the family medicine polyclinic of Farabi Hospital. Socio-demographic and medical information was gathered via direct conversation. Participants' weight, height, waist circumference, and blood pressure were measured. In addition to this, their glucose and cholesterol values, which were examined at our hospital, were recorded. In the light of the all gathered data, CVD risks of the individuals were evaluated using the SCORE risk assessment system. Results: The average age of participants was 50,3±7,5 years. 20,6% (n = 32) of them were male and 79,4% (n = 123) were female. In terms of cardiovascular risk levels, 17,4% (n = 27) of the participants were at low risk, 47,7% (n = 74) at medium risk and 24,5% (n = 38) at high risk, 10,3% (n = 16) at very high risk. There was no statistically significant difference between the levels of cardiovascular risk according to gender (p>0,05). There was no statistically significant difference between participants' educational status, working status, place of residence, physical activity status, family history of premature CVD, and cardiovascular risk levels and scores (p>0,05). Conclusion: In our study, in terms of CVD we found that about half of the participants had moderate risk, and one third had a high or very high risk. These findings demonstrate that CVDs are an important health problem. It will be rational to identify risks and take necessary precautions with periodic health screenings using risk prediction systems such as SCORE to prevent these diseases.