Gebeliğinde asemptomatik bakteriürisi ve idrar yolu enfeksiyonu saptanan hastalarda kullanılan farklı antibiyotiklerin etkinliği
Efficiency of different antibiotics used in patients who have asymptomatic bacteriuria and urinary tract infection in their pregnancy
  1. Tez No: 478226
  2. Yazar: ÖZGE ERDOĞAN KUNT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ARMAĞAN OSMANAĞAOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: asemptomatik bakteriüri, gebelik, üriner sistem enfeksiyonu, asymptomatic bacteriuria, pregnancy, urinary tract infection
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET Gebeliğinde Asemptomatik Bakteriürisi ve İdrar Yolu Enfeksiyonu Saptanan Hastalarda Kullanılan Farklı Antibiyotiklerin Etkinliği Amaç: Bu çalışma; gebelikte görülen üriner sistem enfeksiyonu ve asemptomatik bakteriüri olgularında ampisilin, sefuroksim aksetil ve fosfomisin gibi gebelerde kullanılabilen üç farklı antibiyotiği etkinlik, tolere edilebilme ve yan etki açısından karşılaştırmak için düzenlendi. Gereç ve Yöntem: K.T.Ü. Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı gebe polikliniğine Aralık 2005 ve Ekim 2016 tarihleri arasında başvuran ve üriner sistem enfeksiyonu veya asemptomatik bakteriürisi olan toplam 150 gebe çalışmaya alındı. Olgular yaş, gebelik sayısı, gebelik haftası, önceden geçirilmiş idrar yolu enfeksiyonu öyküsü, sistemik hastalık, geçirilmiş ürojinekolojik cerrahi varlığı, sigara ve alkol kullanımı yönünden sorgulandı. Belirgin lökositozu, yan ağrısı, yüksek ateşi bulunan ve üst üriner sistem enfeksiyonu düşünülen gebelerin yanı sıra üriner sistem taş hastalığı, önceden tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu öyküsü, diyabetes mellitusu, analjezik nefropatisi, Fanconi anemisi, hiperürisemisi olanlar ve sigara içenler çalışmaya dahil edilmedi. Alınan idrar örnekleri eş zamanlı olarak mikrobiyoloji ve biyokimya laboratuvarında işleme alındı. Tedavide antibiyotik duyarlılık paternine göre çift kör sistem ile ampisilin (n=50), sefuroksim aksetil (n=50) ve fosfomisin (n=50) kullanıldı. p değerinin 0.05' in altında olduğu durumlar istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Toplam 150 olgunun % 56.7'si üriner sistem enfeksiyonu olup, % 43.3'ü asemptomatik bakteriüridir. Olguların idrar kültüründe en çok üretilen mikroorganizma Escherichia coli'dir. Fosfomisin, ampisilin ve sefuroksim aksetil kullanımı sonrasında tedavinin etkinliği değerlendirildiğinde, her üç antibiyotikte tedavide başarılı olmakla beraber aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Fosfomisin kullananlarda üç, ampisilin kullananlarda altı ve sefuroksim aksetil kullananlarda dört olguda yan etki bildirildi ve gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Sonuç: Üriner enfeksiyon saptanan olguların uygun antibiyotikle tedavisi sağlanmalıdır. Çalışmamızda, asemptomatik bakteriüri ve/veya üriner sistem enfeksiyonu varlığında gebelerde ampisilin, sefuroksim aksetil ve fosfomisin kullanımı etkinlik açısından bir fark oluşturmamıştır. Ancak, örneklem grubunun sayısı fazla olduğunda, çalışma sonucunun değişebileceği göz önünde tutulduğunda, daha çok sayıda gebe içeren çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Efficiency of Different Antibiotics Used in Patients Who Have Asymptomatic Bacteriuria and Urinary Tract Infection in Their Pregnancy Objective: Three different antibiotics that could be used in pregnancies such as ampicillin, cefuroxime axetil and fosfomycin in cases of urinary tract infections and asymptomatic bacteriuria in pregnancy were compared in terms of efficacy, tolerability and side effect. Materials and Methods: A total of 150 pregnant women with urinary tract infection or asymptomatic bacteriuria who were admitted to KTU, Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, pregnancy outpatient clinic between December 2005 and October 2016 were enrolled. The cases were questioned for age, number of pregnancies, gestational week, previous history of urinary tract infections, systemic disease, previous urogynecologic surgery, smoking and alcohol use. Patients with significant leucocytosis, side pain, high fever and suspected upper urinary tract infections were excluded from the study as well as urinary tract stone disease, recurrent urinary tract infections, diabetes mellitus, analgesic nephropathy, Fanconi anemia, hyperuricemia and smokers. Acquired urine specimens were simultaneously processed in the microbiology and biochemistry laboratory. Ampicillin (n = 50), cefuroxime axetil (n = 50) and phosfomycin (n = 50) were used with the double blind system according to the antibiotic susceptibility pattern. Statistical significance was considered when the p value was less than 0.05. Results: 56.7% of the 150 patients had urinary tract infections and 43.3% were asymptomatic bacteriuria. Escherichia coli were found to be the most commonly occurring microorganism in urine culture. When the efficacy of treatment with phosfomycin, ampicillin and cefuroxime axetil was evaluated, all three antibiotics were successful in treatment and no statistically significant difference was found between them. Side effects were reported in three cases using phosphomycin, six cases using ampicillin and four cases using cefuroxime axetil, and there was no statistically significant difference between the groups. Conclusion: Cases with urinary infection should be treated with appropriate antibiotics. In the present study, the use of ampicillin, cefuroxime axetil and phosphomycin in pregnancies in the presence of asymptomatic bacteriuria and / or urinary tract infections did not make a difference in efficacy. However, when the number of sample groups is large, the outcome of the study could be changed, therefore there is a need for new studies involving more pregnant women.