Pediatri kliniğimize akut bakteriyel enfeksiyon tanısı ile yatırılan 2-7 yaş arası çocuklarda, enfeksiyonun D vitamini düzeyine etkisi
Effect of vitamin D on infection in chıldren aged 2-7 years who admitted to our clinic with acute bacterial infection
- Tez No: 478259
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF ÜNVER KORĞALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: D vitamini, akut bakteriyel enfeksiyon, 2-7 yaş arası çocuklar
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET AMAÇ D vitamini eksikliğinin enfeksiyonlara yatkınlığı arttırdığı bilinmektedir. Ancak bakteriyel enfeksiyonlar sırasında D vitaminin enfeksiyonlardan etkilenip etkilenmediği ise henüz bilinmeyen bir konudur. Bu noktadan yola çıkarak planladığımız çalışmamızda bakteriyel enfeksiyonu olan 2-7 yaş arasındaki çocuklarda tedavi öncesi ve tedaviden sonra D vitamini düzeylerinde herhangi bir değişiklik olup olmadığını araştırmak istedik. Çocuklardaki bakteriyel enfeksiyonların D vitamini üzerine etkisini görmeyi amaçladık. Ayrıca 'D vitamini akut faz reaktanı mıdır?' ya da 'geçirilen akut bakteriyel enfeksiyonlardan etkilenir mi?' sorularına yanıt aradık. GEREÇ VE YÖNTEM Prospektif olarak yapılan bu çalışmaya Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği'ne Nisan 2016 ile Kasım 2016 tarihleri arasında bakteriyel enfeksiyon tanısıyla yatırılan ve nedene yönelik yapılan kültür sonuçlarıyla tanısı doğrulanan 2-7 yaş arası, D vitamini seviyesini etkileyecek kronik hastalık, karaciğer ya da böbrek yetmezliği, metabolik kemik hastalığı ya da malnütrisyonu olmayan, son üç aydır D vitamini ya da çeşitli vitamin preparatları kullanmayan ve başvuru öncesinde antibiyotik kullanmamış olan 35 hasta dâhil edildi. Aynı tarihler arasında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği'ne başvuran 35 sağlıklı çocuk, ailelerinden onam alınarak kontrol grubu olarak kabul edildi. Çalışma ve kontrol grubundaki tüm çocukların boy ve ağırlıkları ölçülerek yaşa göre persentilleri değerlendirildi. Üç yaşın altındakilerden baş çevresi de ölçülerek persentil eğrileri değerlendirildi. Hastalardan antibiyotik tedavisi başlamadan önce ve tedavinin 5. gününde D vitamini, beyaz küre (WBC), lenfosit, nötrofil, C-reaktif protein (CRP), trombosit (PLT) düzeyleri ve periferik yayma (PY) için kan alındı. Periferik yaymalardan çomak/parçalı oranları çalışıldı. Tedavinin başlangıcı ve 5. günündeki D vitamini düzeyleri diğer enfeksiyon parametreleri ile karşılaştırıldı. Kontrol grubundaki hastalardan da D vitamini düzeyi için kan x alındı. Çalışma ve kontrol grubundan ayrıca alkalen fosfataz (ALP), kalsiyum, fosfor değerleri ölçüldü. Hastalar SPSS (Statistical Package for Social Sciences ver: 22) programına yüklendi. Verilerin normal dağılım gösterip göstermediği Kolmogorov-Simirnov testi ile değerlendirildi. Normal dağılım gösteren değişkenler ortalama ± standart sapma; normal dağılım göstermeyen değişkenler ortanca (minimum-maksimum) olarak verildi. Çalışma verilerinin değerlendirilmesinde normal dağılım gösteren değişkenler için iki grup ortalamaları arasındaki farkın önemlilik testi (unpaired t test); normal dağılım göstermeyen değişkenler için ise iki grup arasındaki ortancaları arasındaki farkın önemlilik testi (Mann-Whitney U test) kullanılmıştır. Kategorik veriler sayı ve yüzde olarak ifade edilmiş olup, kategorik verilerin değerlendirilmesinde Ki-kare veya uygun olduğunda Fisher-Exact testi kullanılmıştır. İstatistiksel değerlendirmeler için p0,05). Hasta grubu ile kontrol grubu arasında enfeksiyon parametreleri arasındaki fark istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p0,05). Hasta grubu ile kontrol grubunun D vitamini değerleri arasında önemli oranda bir farklılık görülmemiştir. SONUÇLAR Çalışmamızın verilerine göre D vitamini akut bakteriyel enfeksiyonlardan etkilenmemektedir. D vitamini eksikliğinden şüphenilen akut bakteriyel enfeksiyon geçiren hastaların, D vitamini düzeylerine tedavi öncesi veya tedavi almakta iken bakılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PURPOSE Vitamin D deficiency is well-known to increase susceptibility to infections. Yet, whether vitamin D is affected by infections during bacterial infections is still unclear. Deriving from this point, in our study, we aimed to investigate whether vitamin D levels in children aged between 2-7 years with bacterial infection change before and after therapy. We purposed to observe the effect of vitamin D on bacterial infections in children. We also sought an answer to the questions 'is vitamin D an acute phase reactant?' and 'is it affected by previous bacterial infections?'. MATHERIALS AND METHODS In this prospective study, 35 patients aged between 2-7 years who did not suffer from a chronic disease, a kidney or liver failure, metabolic bone disease or a malnutrition that may affect their vitamin D levels, who did not use vitamin D or various vitamin agents in the last 3 months, did not use antibiotics prior to administration and admitted to the Cumhuriyet University Health Practice and Research Hospital Paediatric Clinic between April 2016 and November 2016 were included. Thirty five healthy children who applied to the Cumhuriyet University Health Practice and Research Hospital Paediatric Clinic at the same dates were included as controls, taking consent of their families. The percentiles of all children in the study and the control groups were assessed by their weight and height. The percentile curves were assessed by the head circumference of children aged under 3 years. Blood samples were aquired on baseline and day 5 of therapy for vitamin D levels, white blood cell (WBC) count, lymphocyte count, neutrophile count, C-reactive protein (CRP), platelet count (PLT) and peripheral smear. Rod cell partial rates were evaluated from peripheral smears. Vitamin D levels measured on baseline and day 5 of therapy were compared with other infection parametres. Blood samples were also aquired from control group patients for vitamin D levels. Furthermore, ALP, calcium and phosphorus levels of all individuals in both the study group and the control group were measured. Patients were entered into the SPSS (Statistical Package for Social Sciences, ver. 22) software. xii Kolmogorov-Simirnov test was used to evaluate whether data showed normal distribution. Variables that showed normal distribution were expressed as mean ± standart deviation; those that showed no normal distribution were expressed as median (minimum-maximum). In assessing the study data, unpaired t test was used for variables showing normal distribution and Mann-Whitney U test was used for variables showing no normal distribution. Categoric data were expressed as number and percent, and Chi square test or, where suitable, Fisher-Exact test was used in assessing the categoric data. For statistical analysis, a p value of