Bazı mono-, di-, ve tri- substitüe kumarinlerin sentezi ve antioksidan aktivitelerinin karşılaştırılması
Synthesis of some mono-, di- and tri- substitue coumarins and their comparison of antioxidant activities
- Tez No: 478310
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA ÇELİK ONAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kumarinlerin sentezi, antioksidan aktivite, Synthesis of coumarins, antioxidant activity
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Yüksek Lisans tez çalışmamızda mono-, di-, ve tri- sübstitüe olmak üzere toplam on üç adet kumarin bileşiği sentezlendi. Sentezlerde genel olarak Pechmann ve Knoevenagel yöntemleri kullanıldı. Sentezlenen maddelerin bazıları kristalizasyonla saflaştırılırken, bazıları ancak kolon kromatografisi ile saflaştırılabildi. Literatür değerleri mevcut olan bu maddelerin erime noktaları, IR ve GC/MS spektrumlarına bakılarak yapılar doğrulandı. Çalışmamızda bu iki sentez yöntemi dışında, klorürleme, nitrolama gibi reaksiyon türleri üzerine de çalışıldı. Ayrıca sentezlenen bu bileşiklerin DPPH ve Cuprac yöntemleriyle antioksidan aktiviteleri ölçüldü ve BHA, BHT, Askorbik asit, Nordihidroguanidin ve α-Tokoferol antioksidan standartlarıyla sonuçlar karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
A total of thirteen mono-, di-, and tri-substituted,coumarin compounds, were synthesized in our M.Sc. thesis study. Generally Pechmann and Knoevenagel methods were used in the syntheses. Some of the synthesized materials could be purified by crystallization while others could only be purified by column chromatography. The literature values of these materials are confirmed by looking at their melting points, IR and GC-MS spectra. In addition to these two synthesis methods, we also studied the reaction types such as chlorination and nitration. Furthermore, antioxidant activities of these synthesized compounds were measured by DPPH and Cuprac methods and the results were compared with BHA, BHT, Ascorbic acid, Nordihydroguanidine and α-tocopherol antioxidant standards.