Zigbee tabanlı enerji izleme ve bilgilendirme sistemi
Zigbee based energy monitoring and information system
  1. Tez No: 478367
  2. Yazar: HUSAM ABDULMUTTALEB ABDULAMEER ALABDI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDÜLKADİR ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ZigBee, Enerji İzleme, Ölçme ve Kontrol Sistemi, Şebeke İzleme, ACS712 Akım Sensörü, Mobil iletişim Sistemi (GSM), Zigbee, Energy Monitoring, Measurement and Control System, Network Monitoring, ACS712 Current Sensor, Mobile Communication System (GSM)
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada; elektrik enerjisi tüketiminin izlenmesi, kontrol edilmesi, elektrik enerjisi tüketim miktarının ölçülerek fiyatlandırılması ve bu fiyatlandırmanın tüketiciye iletilmesi amacıyla kablosuz bir sistem tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen sistemle, kullanılan elektriğin güncel fiyat karşılığı müşteri tarafından kablosuz olarak izlenebilmektedir. Sistem; mikrodenetleyici (Arduino Uno) ve ZigBee S2 kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Takip istasyonu tarafından, müşteri tarafına tüketim bilgisi ve fiyatlandırması mesajının aktarılması GSM hattı üzerinden yapılmaktadır. Programlanmasının ardından Arduino Uno, ZigBee S2'ye kablosuz olarak hızlı bir şekilde verileri göndermektedir. Akım sensorü müşteri tarafındaki yükle bağlantılı olup, güncel değer Arduino'ya bağlı dijital ekrandan okunabilmektedir. Gerçekleştirilen sistemin; izleme, işleme ve tepkide bulunma değeri 0,5 Amper ile 30 Amper aralığındadır. Yapılan çalışmada, takip istasyonu ile müşteri arası mesafe maksimum 120 metre olup, bu mesafenin farklı komponentlerle artırılması mümkündür. Gerçekleştirilen sistemde kullanılan GSM birimi, müşteri tarafı ile bağlantılı 54 çıkış bağlantı yoluna sahiptir. Gerçekleştirilen sistem, arıza ve bakım işlemlerinde önemli iyileşmeler sağlayarak müşterilere daha iyi hizmet verilmesine olanak sağlamaktadır. Ayrıca bu sistem, çoklu fiyatlandırma tarifesinin uygulanması ile enerji talebinin dengelenmesine yardımcı olabilecektir.
Özet (Çeviri)
In this study; Monitoring and controlling the consumption of electricity, designing and implementing a system for measuring the amount of electricity consumed and pricing, and communicating this price to the consumer. The current price of the electricity used with the system can be watched wirelessly by the customer. System; Microcontroller (Arduino Uno) and ZigBee S2. Consumption data and pricing messages are transmitted by the tracking station to the customer side over the GSM line. Following its programming, Arduino Uno sends data to the ZigBee S2 wirelessly very quickly. The current sensor is connected to the customer's load and the current value can be read from the digital display connected to the Arduino. The realized system is in the range of 0.5 ampere to 30 ampere for monitoring, processing and reaction. In the work done, the maximum distance between the monitoring station and the customer was 120 meters and it is possible to increase this distance with different components. The GSM unit used in the implemented system has 54 outgoing connection paths connected with the customer. The system provides significant improvements in breakdown and maintenance operations, enabling better service to the customers. In addition, this system can help reduce energy demand with the implementation of multiple pricing tariffs.