Ev tipi endüksiyon ısıtmalı ocaklarda tencere tipinden bağımsız olarak maksimum güç aktarımının sağlanması
Independent from pan ferromagnetic characteristic transferring maximum power each pan on domestic induction hobs
  1. Tez No: 478566
  2. Yazar: SERCAN SİNİRLİOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİHAN ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Induction Cooktop, IGBT, Maximum Power, Ferromagnetic, Domestic Appliances, Cookware, Resonant Circuit, Half-Bridge Topology
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Makinaları ve Güç Elektroniği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu tez çalışmasında, ev tipi endüksiyon ocaklarda son kullanıcılar tarafından kullanılan, farklı ferromanyetik karakteristiğe sahip endüksiyon uyumlu tencerelerin her birine, güvenli bir şekilde maksimum gücün aktarılabilmesini sağlayan bir kontrol yöntemine yer verilmiştir. Ev tipi endüksiyon ocaklarda görülen en büyük problem, yük olarak tanımlanan tencerelerin çok farklı karakteristiklerde olması ve rezonans devresinin kullanıcı tarafından tamamlanmasıdır. Bu çalışmada, yukarıda belirtilen sorunu çözmek adına farklı materyallerden üretilmiş ve ferromanyetik karakteristikleri birbirinden farklı beş tencere tipi seçilmiştir. Tencereler referans bir bobin ile hem enerjili hem de LCR metre ile analiz edilmiştir. Güç elektroniği devresinin matematiksel modeli de çıkarılmıştır. Bu analiz sonuçlarına göre, elektriksel parametreler kontrol edilerek geliştirilen bir yöntem ile her tencere için güvenli, minimum çalışma frekansı belirlenmiştir. Sonuç olarak literatürdeki mevcut yöntem ile önerilen yeni yöntem karşılaştırıldığında tencerelere aktarılan güçlerin önerilen yeni yöntem yardımıyla arttığı ve her tencere için maksimum seviyeye ulaştığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a control method for each of induction compatible cookwares which have different ferromagnetic characteristics, maximum power that can be transferred safely on the domestic induction cooktops using by end users is presented. The major problem for domestic induction cooktops is cookwares defined as load are various and end users complete the resonant circuit. Five of different ferromagnetic characteristic cookwares are chosen to solve this issue. These cookwares are analyzed with reference coil both with LCR meter and operational status with power mode. Also, mathematical model of power electronic circuit is shown. According to analysis results, minimum safe operating frequency is determined by a method which developed controlling the electrical parameters, for each cookwares. As a result, it is determined that the power transferred to the cookwares is increased and it reaches its maximum point for each cookwares with the help of the new method when it is compared with the current situation.