Ağır metal stresi altındaki buğday (Triticum aestivum) fidelerinde çözünür karbonhidrat miktarındaki değişimlerin incelenmesi
- Tez No: 47860
- Danışmanlar: DOÇ.DR. IŞIL ÖNCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Buğday, Çözünür karbonhidrat, Ağır metal, Nikel, Kobalt, Bakır, Kurşun, Çinko, Kadmiyum, Wheat, Soluble carbohydrate, Heavy metal, Nickel, Cobalt, Copper, Lead, Zinc, Cadmium
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 32
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi A?IR METAL STRESİ ALTINDAKİ BU?DAY FİDELERİNDE ÇÖZÜNÜR KARBONHİDRAT MİKTARINDAKİ DE?İŞİMLERİN İNCELENMESİ Ayşe Gülgün ERO?LU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Işıl ÖNCEL 1996, Sayfa: 32 Jüri: Doç. Dr. Işıl ÖNCEL Prof. Dr. İbrahim YALÇIN Doç. Dr. Hüsnü ÇAKIRLAR Bu çalışmada; kadmiyum, nikel, bakır, çinko, kobalt ve kurşun gibi ağır metallerin farklı konsantrasyonlarının uygulandığı buğday (Triticum aestivum L. var. Bezostaya) fidelerinde çözünür karbonhidrat miktarındaki değişimler ince lenmiştir. Ağır metallerin 0.01, 0.10, 0.50, 1.00, 2.50 ve 5.00 mM olarak uygula nan konsantrasyonlanmn, buğday fidelerinde glukoz+sakkaroz ve fruk- toz+sakkaroz miktarlarında önemli artışlara neden olduğu bulunmuştur. Özellikle 250 ve 5.00 mM'lık ağır metal konsantrasyonlarmda glu koz+sakkaroz ve fruktoz+sakkaroz miktarlarında meydana gelen artışların en fazla olduğu tesbit edilmiştir. Bununla beraber 0.50 mM'lık balar ve 1.0 mM'lık kadmiyum konsantrasyonlarmda meydana gelen glukoz+sakkaroz ve fruktoz+sakkaroz miktarındaki artışın da önemli olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Masters Thesis INVESTIGATION OF THE CHANGES IN THE SOLUBLE CARBOHYDRA TE UNDER HEAVY METAL STRESS IN WHEAT SEEDLINGS Ayşe Gülgün ERO?LU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor Assoc. Prof. Dr. Işıl ÖNCEL 1996, Page: 32 Jury: Assoc. Prof. Dr. Işıl ÖNCEL Prof. Dr. Ibrahim YALÇIN Assoc. Prof. Dr. Hüsnü ÇAKIRLAR In this study, changes in the amount of the soluble carbohydrate in wheat (Triticum aestivum L. var. Bezostaya) seedlings treated with different concentrations of heavy meatls such as cadmium, nickel, copper, zinc, cobalt, lead have been investigated. It has been found that the application of different concentrations of 0,01; 0,10; 0,50; 1,00; 2,50 and 5,00 mM of heavy metals on wheat seedlings, caused significant increases on the glucose+saccharose and fructose+saccharose amounts. It has been determined that the highest amount of increase in the glucose+saccharose and fructose+saccharose occured especially at 2.50 and 5.00 mM heavy metal concentrations. However, the significant increases at glucose+saccharose and fructose+saccharose amounts have been observed for 050 mM copper and 1.00 mM cadmium concentrations.