Modelling methods in survival analysis
Sağkalım analizinde modelleme yöntemleri
- Tez No: 478611
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Kaplan-Meier, ikili yaşam testleri, Cox orantısal riskler, karar ağaçları, sağkalım analizi, nazofarenks kanseri, post-hoc power analizi, Kaplan-Meier, dual life tests, Cox proportional hazard, decision trees, survival analysis, nasopharyngeal carcinoma/cancer, post-hoc power analysis
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İstatistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Sağkalım analizinde modelleme yöntemleri tezi, sağkalım analizinde belli bir hastalığı açıklamak için hangi değişkenlerin modele hangi yöntemlerle dahil edilebileceğini öğrenmek amacıyla hazırlandı. Tezin uygulaması nazofarenks kanserli hastaların radyoterapi, kemoterapi ve/veya kemoterapisiz tedavisi sonrası takip süreleri dikkate alınarak hazırlandı. Analiz için Cox Proportional Hazard Modeli kullanıldı ve Karar Ağaçları yönteminin Cox Proportional Hazard yöntemini desteklediği ve analizin yorumlanabilirliğini arttırdığı ortaya konuldu. Bu sonuca varmadan önce çalışmada kullanılan değişkenlerin tanımlayıcı istatistikleri, ikili yaşam testleri, Kaplan-Meier, Cox Proportional Hazard Modeli ve Karar Ağaçları incelendi. Ayrıca çalışmanın gücünü göstermek için Post-Hoc Power analizi yapıldı. İkili yaşam testleri ile Cox Proportional Hazard Modelinin orantısal risk/tehlike varsayımının sağlanıp sağlanılmadığı incelendi. Kaplan-Meier yöntemi ile sağkalım olasılıkları ve hazard fonksiyonları incelendi. Cox Proportional Hazard modeli ile Nazofarenks Kanserli hastaların hangi değişkenlerden, hangi oranlarda etkilendiği ortaya çıkarıldı. Karar ağaçları yöntemi ile Cox Proportional Hazard yöntemi sonuçları desteklendi.
Özet (Çeviri)
Modeling methods in survival analysis was written to learn which variables could be included into the survival model to describe a particular disease in survival analysis.Thesis execution was prepared considering the follow-up times of patients with nasopharyngeal carcinoma who were treated with radiotherapy, chemotherapy or chemotherapy-free treatment. The Cox Proportional Hazard Model was used for the analysis and it was shown that the Decision Trees method supports the Cox Proportional Hazard method and the Decision Trees Method increases the interpretability of the analysis. Before reaching these conclusions, descriptive statistics, dual life tests, Kaplan-Meier, Cox Proportional Hazard Model and Decision Trees were examined on nasopharyngeal carcinoma patients. Also post-hoc power analysis was made to show the power of study. It has been examined if the proportional risk/hazard assumption of the Cox Proportional Hazard Model is provided by the dual life tests. Survival probabilities and hazard functions were examined by the Kaplan-Meier method. It was explained, nasopharyngeal cancer patients were affected by which variables and in what propotions via Cox Proportional Hazard Model. Decision trees method supported the results of the Cox Proportional Hazard method.