Color quantization by partical swarm optimization algorithm, differential evolution algorithm and grey wolf algorithm
Parçacık sürüsü optimizasyonu algoritması, evrimsel fark algoritması ve bozkurt algoritması ile renk kuantalama
  1. Tez No: 478717
  2. Yazar: FATMA ÖZYURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ORAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Renk Kauntalama, PSO, GWO
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Resmin kalitesinden ödün vermeyerek daha az renk ile gösterilmesi işlemine renk kuantalanması denilmektedir. Resmin daha az renk ile aynı görüntü kalitesi ile gösterilmesi, resmin boyutunu da küçülterek aynı zamanda sıkıştırma yapılmasına da yardımcı olur. Renk kuantalama işleminde resmin görüntü kalitesi, palet boyutunun küçülmesi ile azalır. En önemli renk kuantalama algoritmaları; Uniform Renk Kuantalama ,Median Cut ,Octree vb.dir. Literatürde renk kuantalama probleminin çözümü için doğadan esinlenilen algoritmalar çok fazla kullanılmaktadır. Bu tezin amacı doğadan esilenilen bazı meta sezgisel algoritmalar ile renk kuantalama probleminin çözümüdür. Tezde, kullanılan meta sezgisel algoritmaların renk kuantalanması için yapılan uygulamalarının detayları ve algoritmaların performanslarının sonuçlarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Color Quantization is used to reduce the number of colors in an image palette. This process results with shorter codes for each color used in output image in return, it provides compression. However this process is lossy and strongly effects image quality. As the palette size decreases, image quality detoriates as well. There are various deterministic algorithms; Uniform Color Quantizing, Median Cut, Octree, etc. for color quantization. Nature inspired algorithms ,however, are not widely studied for quantization purposes. In this thesis, it is aimed to employ some of nature inspired algorithms; Partical Swarm Optimization, Differential Evolution and Grey Wolf Optimization for color quantizing problem. Implementation details and performance comparisions can be found in the thesis. Keyword: Color Quantizing, PSO, GWO, DE