Elmadağ ilçesi ve yakın çevresinin Ankara kenti açık ve yeşil alan sistemine ilişkin planlama kararlarının saptanması üzerine bir araştırma
A research on landscape planning principles of Elmadağ and its immediate surrounding within the boundairien of the Ankara city open and green system
  1. Tez No: 47873
  2. Yazar: SERTAÇ GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MÜKERREM ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ankara City Open and Green System Elmadağ, recreation
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ELMADA? İLÇESİ ve YAKIN ÇEVRESİNİN ANKARA KENTİ AÇIK ve YEŞİL ALAN SİSTEMİNE İLİŞKİN PLANLAMA KARARLARININ SAPTANMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA SERTAÇ GÜNGÖR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Mükerrem ARSLAN 1996, Sayfa: 111 Jüri : Doç. Dr. Mükerrem ARSLAN Doç. Dr. Erdoğan YAŞLICA Yrd.Doç. Dr. Ekrem KURUM Bu araştırma, Elmadağ İlçesi ve yakın çevresinin Ankara kenti açık ve yeşil alan sistemine ilişkin planlama kararlarının saptanması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Günümüzde, Ankara kentinde hareketli ve durağan, canlı-cansız her türlü varlıkların sayısal artışına paralel olarak, nitelik ve nicelik açısından çeşitli sorunların giderek yoğunlaştığını görüyoruz. Yapılara ilişkin konularda yoğun gelişmeler, bir yandan açık ve yeşil alan yetersizliğini oluşturmakta; öte yandan, birçok sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Hava kirliliği, rekreasyon yetersizliği, kent estetiğinin giderek yitirilmesi, gürültü vb. Olumsuz sonuçlar önemli ölçüde açık ve yeşil alan yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Günümüzde Ankara kenti için bilimsel verilere ve plan ilkelerine dayalı, bugün için yeterli, gelecek için güvenceli açık ve yeşil alan sisteminin varolduğu söylenemez. Çünkü; Ankara kenti açık ve yeşil alanlarının m2 olarak kişi başına düşen yeşil alan ölçüsü, mevcut yeşil alanların kent içindeki dengeli dağılımları, her bir yeşil alanın kendi sınırları içinde hizmet yönünden niteliği, işlevselliği ve görsel etkinliği konularında bütün olarak bir sistem oluşturmadıkları görülür. Bu durumda, Ankara kent dışında var olan açık ve yeşil alanların yeniden değerlendirilmesi zorunludur. Bu amaçla, Elmadağ İlçesi ve yakın çevresinin açık ve yeşil alan sistemi irdelenmiş, geleceğe yönelik koruma ve kullanım önerileri saptanmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Elmadağ, Ankara, rekreasyon, Açık ve Yeşil alan sistemi.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master Thesis A RESEARCH on LANDSCAPE PLANNING PRINCIPLES of ELMADA? and It's IMMEDIATE SURROUNDING WITHIN the BOUNDARIEN of the ANKARA CITY OPEN and GREEN SYSTEM SERTAÇ GUNGOR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Mükerrem ARSLAN 1996, Page: 111 Jury : AssocProf.Dr. Mükerrem ARSLAN Assoc.Prof.Dr. Erdoğan YAŞLICA Assoc.Prof.Dr. Ekrem KURUM In this research, Elmadağ county and Its near environs was researched as for county's planning principles of open and green areas. Population m every species is rapidly increasing in the city of Ankara nowadays and naturally, problem density is too high from the point of view of quality. Increasing of housing causes the insufficient of open and green areas and arising a lot of serious problems like air pollution, insufficient of recreation, loss of city aestetics and loud noise, etc. For today, city of Ankara have not a well-organised system and planning principles for open and green areas. Because, open and green areas of the city of Ankara has not enough quantity for per person, well-balanced distribution, quality service within open and green areas, functional system and visiual activity. For these reasons, re-evaulating of the open and green areas of immediate surrounding within the baundaries of the Ankara city must be done. In this research, open and green areas were studied and determined some futuristic recomendations.