Kars ilinde yaşayan bireylerde vitamin D düzeylerinin mevsim ve cinsiyete bağlı olarak incelenmesi
Analyzing the level of vitamin D of individual in Kars province in terms of seasonand gender
  1. Tez No: 478734
  2. Yazar: KÜRŞAT OKTAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İNAN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Vitamin D, mevsim, cinsiyet, Kars, Vitamin D, season, gender, Kars
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
VitaminD, barsağın kalsiyum (Ca) ve fosfat (P) emilimini artıran yağda çözünen vitamindir. Vitamin D'nin vücutta bağışıklık sistemi fonksiyonu, homeostaz, hücre çoğalmasının modülasyonu, hücre farklılaşması, beyin ve sinir sisteminin gelişimi gibi birçok rolü bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, 25-hidroksi vitamin D (D3) düzeylerindeki mevsimsel ve cinsiyet farklılıklarını değerlendirmektir. Çalışmaya 01.01.2015 ile 31.12.2015 tarihleri arasında Kafkas Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran 5686 hasta (3908 kadın ve 1778 erkek) dâhil edilmiştir. Bu hastaların kayıtları geriye dönük olarak incelenerek ve 25-hidroksi vitamin D (D3) düzeyleri kaydedildi. 25-hidroksi vitamin D düzeylerinin, kadınlarda erkeklerden daha düşük olduğu, yaz ve sonbahar mevsimine kıyasla kış ve ilkbaharda belirgin olarak daha düşük olduğu tespit edildi. Bu çalışma, D vitamini eksikliğinin veya yetersizliğinin nüfusun her kesiminde ve yılın her mevsiminde yaygın olduğunu ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, özellikle ilkbahar ve kış aylarında D vitamini eksikliği bakımından kadınların erkeklere göre daha fazla risk taşıyabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Vitamin D is fat-soluble vitamin responsible for increasing intestinal absorption of calcium and phosphate. Vitamin D has many roles in the body, including immune system function, homeostasis, modulation of cell growth, cell differentiation, development of the brain and nervous system. Objective of present study was to assess seasonal and gender differences in 25-hydroxyvitamin D (D3) levels. A total of 5686 patients (3908 females and 1778 males) who were applied to Kafkas University Training and Research Hospital between 01.01.2015 and 31.12.2015 were included in the study. The records of these patients were retrospectively reviewed and 25-hydroxyvitamin D levels were recorded. It was detected that levels of 25-hydroxyvitamin D were lower than men in women and significantly lower in the winter and spring compared with the summer and autumn. This study shows that vitamin D deficiency or insufficiency is prevalent in every segment of the population and in every season of the year. However, during the spring and the winter months, the women are at highest risk of vitamin D deficiency.