Kars ilinde yaşayan erkeklerin kadına yönelik şiddete ilişkin tutumlarının belirlenmesi
Determination of attitudes of men living in the city of Kars toward violence against women
- Tez No: 565125
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RUKİYE TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Erkekler, kadına yönelik şiddet, tutum, ölçek, Males, violence against women, attitudes, scale
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma Kars ilinde yaşayan erkeklerin, kadına yönelik şiddete ilişkin tutumlarının belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Çalışma 30 Ocak/30 Mart 2019 tarihleri arasında Kars İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Merkez Toplum Sağlığı Merkezine bağlı Aile Hekimliklerinde yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 380 erkek birey oluşturmuştur. Çalışmanın verileri anket formu ve İSKEBE Kadına Yönelik Şiddet Tutum Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, frekans dağılımları, sayısal tanımlayıcı istatistikler, ortalama ve standart sapma değerleri verilmiştir. Bağımsız gruplarda t testi, tek yönlü varyans analizi, farkın hangi gruplardan kaynaklandığını belirlemek için Tukey Testi kullanılmıştır. Bulgulara göre çalışmaya katılan erkeklerin %43,9'u çocuklukta şiddete tanıklık etmiştir. Evli erkeklerin, 46 yaş ve üstü yaşa sahip bireylerin, eğitim durumu ilköğretim olanların, çocuklukta şiddete tanık olanların, gelir durumu düşük ya da yüksek olanların kadına yönelik şiddet tutumları yüksek bulunmuştur. Çalışmanın sonuçlarına dayanarak, kadına yönelik şiddeti daha geniş örneklemlerde inceleyen, çalışmalara kadınların da dâhil edildiği ve kadına yönelik şiddetin nedenlerini inceleyen çalışmaların yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted with a descriptive design to determine the attitudes of men living in the city of Kars toward violence against women. It was performed from January 30 to March 30, 2019 in Family Practice Centers under Kars Provincial Directorate of Health, Department of Public Health Services, Public Health Center. The study sample consisted of 380 male individuals. In data collection for the study,“Sociodemographic characteristics form and İSKEBE Scale of Attitudes Toward Violence Against Women”were used. In data assessment, frequency distribution was presented for categorical variables and descriptive statistics, mean and standard deviation were presented for numerical variables. In independent groups, t-test, one-way analysis of variance, and Tukey Test were used to determine which groups caused the difference. According to the findings, 43,9% of the men who participated in the study witnessed violence during childhood. Attitudes toward violence against women were found high in married men, individuals aged 46 and above, men with primary school education, men who witnessed violence during childhood and men with low or high levels of income. It is suggested based on the study results that studies that investigate violence against women with larger samples, include women and analyze the causes of violence against women should be conducted.