Şizofreni hastalarında sanat terapi uygulamasının pozitif ve negatif belirtiler ile aleksitimi düzeyine etkisi
The effect of art therapy implications with positive and negative specific symptoms and alexithymic levels in schizophrenia disease
- Tez No: 478745
- Danışmanlar: PROF. DR. SELMA DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Sanat Terapi, Şizofreni, Pozitif ve Negatif Belirtiler, Alekstimi, Hemşirelik, Art Therapy, Schizophrenia, Positive and Negative Symptoms, Alexithymia, Nursing
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu araştırma, şizofreni hastalarında“Sanat Terapi”uygulamasınınhastaların pozitif ve negatif belirtileri ile aleksitimi düzeyilerine etkisini değerlendirmek amacıyla randomize kontrollü modelde yapılmıştır. Araştırma İstanbulBakırköy Prof.Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya Nisan 2017tarihinde kronik hasta kliniklerinde yatarak tedavi gören 51 şizofreni hastası dahil edilmiştir. Katılımcılar randomizasyon yöntemi ile yapılandırılmış sanat terapisi grubu(17), yapılandırılmamış sanat etkinliği grubu (17) ve standart bakım alan gruba (17) atanmıştır. Programdan önce her üç gruptaki katılımcılara“Sosyodemografik Veri Formu”,“Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği (PANSS)”,“Toronto Aleksitimi Ölçeği-20 (TAÖ-20)”uygulanmıştır. Yapılandırılmış Sanat Terapisi grubundaki katılımcılar 8 hafta süreyle, haftada iki gün 90 dakika sürecek şekilde 'Sanat Terapi' uygulamasına (dans-hareket, müzik-ritim, sinematerapi-şiir-biblioterapi, drama) alınmıştır. Yapılandırılmamış Sanat Etkinliği grubundaki katılımcılar 8 hafta süreyle, haftada iki gün 90 dakika sürecek şekilde 'Yapılandırılmamış Sanat Etkinliği' çalışmasına alınmıştır. Uygulama süresince yapılandırılmış sanat terapi grubundan dört, yapılandırılmamış sanat etkinliği grubundan dört kişi çalışmadan ayrılmşıtır. Çalışmanın örneklemi 43 olarak belirlenmiştir. Program sonrası katılımcılara ön testte uygulanan ölçekler tekrar uygulanmıştır. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 20.0 paket programı kullanılarak,t-test, ANOVA, paired samples t test, post Hoc analizler Tukey testi ve ki-kare testleri kullanılmıştır. Bulgular değerlendirildiğinde; her üç gruptaki katılımcıların sosyodemografik verileri (yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, psikiyatrik hastalık süresi, psikiyatri hastanesinde kalış süresi, sanatsal faaliyetlere ilişkin görüşler) benzer bulunmuştur (p>0.05). Uygulamadan önce, PANSS (PANSS genel, PANSS pozitif belrtiler alt grubu, PANSS negatif belirtiler alt grubu, PANSS genel psikopatoloji alt grubu) ve TAÖ (TAÖ genel, TAÖ-A, TAÖ-B, TAÖ-C) puanları benzer bulunmuştur. Uygulamadan sonra yapılan ölçümlerde yapılandırılmış sanat terapisi grubundaki katılımcılarınPANSS ve TAÖ genel ve alt grup puan ortalamaları;yapılandırılmamış sanat etkinliği grubuna ve standart bakım alan gruba göre anlamlı ölçüde düşmüştür (p0.05). Sonuç olarak, Sanat Terapisi uygulamasının şizofreni hastalarınınpozitif ve negatif belirtileri ile aleksitimi düzeyini azaltıcı bir etkisi olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF ART THERAPY IMPLICATIONS WITH POSITIVE AND NEGATIVE SPECIFIC SYMPTOMS AND ALEXITHYMIC LEVELS IN SCHIZOPHRENIA DISEASE Abstract This study was conducted in a randomized controlled model to evaluate the effect of“Art Therapy”on patients' positive and negative symptoms and alexithymia levels in schizophrenic patients. Research was done at Istanbul Bakırköy Mazhar Osman Mental Health and Neurological Disease Training and Research Hospital. A total of 51 schizophrenic patients living inpatient treatment in chronic ill patients clinics were included in the study in April 2017. Participants were divided into three groups as art therapy group (17), unstructured art activity group (17) and standard care group (17) structured by randomization method.“Sociodemographic Data Form”,“Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS)”and“Toronto Alexithymia Scale-20 (TAS-20)”were applied to the participants in all three groups before the program. Participants in the Structured Arts Therapy group were given 'Art Therapy' (dance-movement, music-rhythm, cinematherapy-poetry-bibliotherapy, drama) for 8 weeks, two days a week for 90 minutes. Participants included to the Unstructured Art Activity group were taken to the 'Unstructured Art Activity' study for 8 weeks, 90 minutes two days a week. Four participants from the structured art therapy group and four from the unstructured art activity group leaved from research during the course of the application. The sample of the study was set as 43. After the program, the scales applied at pre-test to the participant were applied again. T-Test, ANOVA, paired samples t test, post hoc analyzes Tukey test and chi-square tests were used in statistical evaluation of the data using SPSS 20.0 package program. When the findings are evaluated; sociodemographic data (age, gender, marital status, educational status, duration of psychiatric illness, duration of stay in psychiatric hospital, views on artistic activities) of participants in all three groups were found to be similar (p> 0.05). Before applying, scores of PANSS (PANSS general, PANSS positive verbal subgroup, PANSS negative symptom subgroup, PANSS general psychopathology subgroup) and TAS (TAS general, TAS-A, TAS-B, TAS-C) were found to be similar. PANSS and TAI general and subgroup mean scores of participants in the art therapy group structured in post-practice measures were found decreased(p 0.05). As a result, it can be said that the application of Art Therapy is a reducing effect of positive and negative statements and alexithymia level of schizophrenia patients.