Kronik servislerde yatmakta olan kronik şizofreni tanılı hastalarda sanat terapisi ile farkındalık temelli bilişsel davranışçı terapi uygulamalarının semptom profili, içgörü ve sosyal işlevsellik üzerine etkisi
The effect of symptom profile, insight and social functionality of art therapy and mindfulness based cognitive behavioral therapy applications with chronic schizophrenia diagnosed patients in chronic hospital clinics
- Tez No: 499082
- Danışmanlar: UZMAN DURU SAYGIN GÜLBAHAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Sanat Terapisi, Farkındalık, Bilişsel Davranışçı Terapi, Schizophrenia, Art Therapy, Awareness, Cognitive Behavioral Therapy Contact Address: [email protected]
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
AMAÇ: Şizofreni, geniş bir semptom spektrumunda görülebilen, kronik ve relapslarla giden bir hastalıktır. Sık rastlanan ve işlevsellik kaybına sebep olan psikiyatrik hastalıklardan biri olması sebebiyle, hasta, hasta yakınları ve de toplumun olumsuz etkilenmelerini en aza indirgemek tedavideki en temel amaç olmalıdır. Mevcut farmakolojik tedavilerle semptomların bir önemli bir kısmı kontrol edilse de, rezidü belirtlerin azaltılması, yaşam kalitesinin artmasını sağlayacaktır. Bu fikirden yola çıkarak, araştırmamızda, sanat terapisi ve farkındalık temelli bilişsel terapi uygulamalarının semptom profili ve işlevsellik düzeyleri üzerine etkilerini irdelemeyi amaçladık. YÖNTEM: Hastanemiz kronik servislerinde, yatmakta olan , DSM 5 tanı ölçütlerine göre şizofreni tanılı, çalışma kriterlerini karşılayan 28 erkek hasta, gruplara rastgele seçilmiştir. Pozitif Belirtileri Değerlendirme Ölçeği, Negatif Belirtileri Değerlendirme Ölçeği, Calgary Şizofrenide Depresyon Ölçeği, İçgörünün Üç Bileşenini Değerlendirme Ölçeği, Sosyal İşlevsellik Ölçeği, Klinik Global İzlenim Ölçeği, Antipsikotik Tedavisi Altındaki Hastalar için Öznel İyilik Halini Değerlendirme Ölçeği kullanılarak ön-test ve son-test puanlarıyla değerlendirme yapılacak 10 hastaya sanat terapisi, 11 hastaya farkındalık temelli bilişsel davranışçı terapi uygulanıp, 12 kişilik kontrol grubu ile ön test son test verileri karşılaştırılmıştır. BULGULAR: Sanat terapisi uygulanan grupta, sosyal işlevsellik ölçeği dışındaki tüm ölçeklerde, ön-test, son-test puanları arasında anlamlı fark saptanmış, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, Antipsikotik Tedavisi Altındaki Hastalar için Öznel İyilik Halini Değerlendirme Ölçeği ve Calgary şizofrenide depresyon ölçeklerinde anlamlı fark saptanmıştır. Farkındalık temelli bilişsel davranışçı terapi alan grubun ön_test son-test puanları için, Sosyal işlevsellik ölçeği dışında tüm ölçeklerde anlamlı fark saptanmış, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, herhangi bir ölçek üzerinde istatstiksel açıdan anlamlı fark bulunmamıştır. SONUÇ: Çalışmamızdan elde edilen ana çıkarım, sanat terapisi ve farkındalık temelli bilişsel davranışçı terapi uygulamalarının, şizofreni hastalarında, semptom profili, öznel iyilik hali ve içgörü düzeylerini geliştirmede yarar sağladığı ancak sosyal işlevsellik düzeyi üzerine etkili olmadığı yönündedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Schizophrenia is a chronic, relapsing disease that can be seen in a wide spectrum of symptoms. Since it is one of the most common psychiatric diseases that cause loss of functioning, the most basic aim of treatment should be to minimize the negative effects of patients, relatives and the society. Although an important part of the symptoms is controlled by existing pharmacological treatments, reducing residual symptoms will increase the quality of life. From this point of view, we aimed to investigate the effects of art therapy and awareness-based cognitive therapy on symptom profile and functional levels in our research. METHODS: Fourty-two male patients with schizophrenia diagnosed according to the DSM 5 diagnostic criteria were selected randomly in the chronic clinics of our hospital. Positive Symptom Rating Scale, Calgary Depression Scale for Schizophrenia , Scale for Assessment of Three Components of Insight, Social Functioning Scale, Clinical Global Impression Scale, Subjective Well Being Under Neuroleptic Threatment Scale were used and 14 patients were art therapy applied , 14 patients were minfulness-based cognitive-behavioral therapy applied and their pre-test post-test data were compared with control groups data. RESULTS: In the art therapy group, there was a significant difference between the pre-test and post-test scores in all scales other than the social functioning scale. When compared to the control group, there was a significant difference in the Subjective Well Being Under Neuroleptic Threatment Scale and Calgary Depression Scale for Schizophrenia . For pre-test post-test scores of the cognitive-behavioral therapy group, a significant difference was found in all scales other than the Social Functioning Scale, and no statistically significant difference was found on any scale when compared to the control group. CONCLUSION: The main conclusion from our study is that art therapy and Mindfulness-based cognitive-behavioral therapy practices help improve symptom profile, subjective wellbeing and insight levels in schizophrenia patients but not social functioning level.