Türklerde sanat terapisinin tarihi geçmişi, günümüzde sanat terapisinin yeri, önemi şizofreni hastalarında uygulamadaki kazanımlar ve sonuçları
Historical background of art therapy in Turks, its place and importance today, achievements and results in practice in schizophrenic patients
  1. Tez No: 925363
  2. Yazar: ÖZLEM TAYFUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS BERKLİ, UZMAN ELİF ÖZCAN TOZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: anger, well-being, self-efficacy, art, art therapy, schizophrenia, nursing, aromatherapy, breathing exerciserulacaktır
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Sanat Eğitimi Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Bu araştırma sanat terapisinin Türk toplumlarındaki başlangıç,geçiş,gelişim süreci ve Sab temelli psikososyal destek uygulama eğitimi ile şizofren tanılı remisyonda olan bireylere öfke, öz etkililik ve iyi oluş üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Bu araştırma tek grup ön-test son-test deneme öncesi modeli olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Erzurum il merkezinde yer alan Toplum Ruh Sağlığı Merkezine kayıtlı şizofren tanılı remisyonda olan 18 yaş üstü bireylerden oluşmaktadır. Örneklemi ise araştırma kriterlerine uyan ve katılmayı kabul eden toplam 25 hastadan oluşmuştur. Araştırmada sanat uygulama ve eğitimi (nefes egzersizi, egzersiz, aromaterapi) haftada 3 gün pazartesi, çarşamba ve cuma günleri hastaların psikolojik durumları göz önünde bulundurularak 45 dakika süre ile aylık 12 oturum şeklinde uygulanmıştır. Araştırmanın verileri tanıtıcı bilgi formu, sürekli öfke ve öfke tarzı ölçeği, öz etkililik ve yeterlilik ölçeği, Warwick Edinburgh iyi oluş ölçeği kullanılarak ve açık uçlu sorularla gözlem yapılarak toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS 22.0 paket programında tanımlayıcı istatistikler ön-test son-test karşılaştırmalarında Kolmogorov Smirnov/Shapiro Wilk Paired Samples test kullanılmıştır. Araştırma için etik kurul izni ve kurum izinleri alınmıştır. Bulgular: Araştırmada deney grubu katılımcılarının sürekli öfke ve öfke tarzı ölçeği, öz etkililik ve yeterlilik ölçeği, Warwick Edinburgh iyi oluş ölçeği son-test puanlarının, ön-test puanlarından anlamlı olarak yüksek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research was conducted to determine the effect of art therapy-based psychosocial support training on anger, self-efficacy, and well-being in individuals diagnosed with schizophrenia and in remission Materials and Methods: This research was conducted using a single-group pre-test post-test pre-trial model. The universe of the research consists of individuals over the age of 18 who are registered at the Community Mental Health Center in Erzurum city center diagnosed with schizophrenia and are in remission. The sample consists of a total of 25 patients who meet the research criteria and agree to participate. In the research, art practice and education (breathing exercises, exercise, aromatherapy) were applied 3 days a week on Mondays, Wednesdays, and Fridays, considering the psychological states of the patients, for 45 minutes, in 12 monthly sessions. The data of the research were collected using the introductory information form, trait anger and anger style scale, self-efficacy and competence scale, Warwick Edinburgh well-being scale, and observation with open-ended questions. Data analysis was performed using SPSS 22.0 package program, descriptive statistics, and pre-test and post-test comparisons using Kolmogorov Smirnov/Shapiro Wilk Paired Samples Test. Ethics committee and institutional permissions were obtained for the research. Conclusion: It can be said that art-based psychosocial support practice and training reduces anger in individuals diagnosed with schizophrenia and is an effective practice and training in increasing self-efficacy and well-being.