Boşanma sürecindeki kadın ve erkeklerin adil dünya inançlarının karşılaştırılması
Comparison of the 'just world theory' beliefs between women and men going through divorce process
  1. Tez No: 478748
  2. Yazar: ADİL AKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH KARATAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik, aile, boşanma, boşanma süreci, adil dünya inancı, Marriage, family, divorce, divorce process, Just-World Belief
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Boşanma, insan yaşamında alınan en zor kararlardan biridir. Evlilikle kurulan aile birliği, çeşitli sebeplerle sona erdirilmektedir. Evlilik bağının sona ermesi, aynı zamanda evin düzeni, sosyal çevre, konum ve gelecek planlarının da kaybedilmesi demektir ve çeşitli psikolojik süreçleri beraberinde getirebilir. Adil dünya inancı ise bireyin geleceği öngörebilmesi ve çevreye uyumu açısından önemli bir kavramdır. Bu inancın eksikliği, bireyin kuşkulu ve tedirgin olmasına neden olabilmekte; bu inancın varlığı ise bireyi daha güçlü kılabilmektedir. Bu bağlamda araştırmanın amacı, boşanma sürecinde olan kişilerin kişisel ve genel adil dünya inançları arasında cinsiyet farklılığını ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda katılımcıların kişisel ve genel adil dünya inançlarını etkileyebilecek olan bazı faktörler de kadın ve erkeklerde ayrı ayrı incelenmiştir. Araştırmaya Mersin Adliyesi'ne boşanmak için gelen 50 kadın (Xyaş= 34.22±8.24 yıl), 50 erkek (Xyaş= 32.75±7.86 yıl) olmak üzere toplam 100 kişi katılmıştır. Veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu ve“Kişisel ve Genel Adil Dünya İnancı Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistik analizi (ortalama, standart sapma, frekans ve yüzde), Kolmogorov Smirnov ve Levene Testi, bağımsız örneklem t testi ve ki-kare bağımsızlık testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre katılımcıların kişisel adil dünya inancında cinsiyete göre farklılık bulunurken; genel adil dünya inancında bu yönde herhangi bir farklılık bulunmamıştır. Kadınların kişisel adil dünya inancı erkeklerden daha yüksek çıkmıştır. Buna ek olarak, katılımcıların cinsiyetleri ile evlenme yaşı ve boşanma sürecindeki maddi kayıpları arasında bir ilişki bulunmuştur. Kadınların ve erkeklerin ağırlıklı olarak 20-25 yaş arasında evlendiği; kadınların ağırlıklı olarak orta düzeyde; erkeklerin ise çok düzeyde boşanma esnasında maddi kayba uğradığı bulgusuna ulaşılmıştır. Katılımcıların evlenme şekli ve süresi ile boşanma nedeni, boşanma kararını veren taraf ve boşanma şeklinde cinsiyet ile herhangi bir etkileşim gözlenmemiştir. Özetle, bu araştırma sonucunda boşanma sürecinde olan kadınların erkeklere nazaran dünyayı adil bir yer olarak değerlendirdiklerini, boşanma kararının daha çok 20-25 yaşında olan kadın ve erkekler tarafından verildiği ve erkeklerin boşanma sürecinde maddi anlamda daha çok kayıpları olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF THE 'JUST WORLD THEORY' BELIEFS BETWEEN WOMEN AND MEN GOING THROUGH DIVORCE PROCESS ABSTRACT Divorce is one of the hardest decisions made in human life. The family union established by marriage is ended with various reasons. The end of the marriage bond also means the loss of social environment, location and future plans and comes with various psychological processes. 'Just-World Phenomenon' is an important hypothesis for a person's future prediction and adaptation to environment. The lack of this belief leads to one being skeptical, nervous and feeling vulnerable. On the other hand the presence of this belief can make the individual stronger. In this context, the aim of the research is to reveal the gender differences in the personal and general beliefs of 'Just-World Phenomenon' those in the divorce process. In accordance with this purpose some factors that may affect participants' personal and general fair world beliefs have also been examined separately in men and women. 100 people, who came to Mersin Courthouse to file a divorce case, including 50 females (Xage= 34.22±8.24 years) and 50 males (Xage= 32.75±7.86 years) participated in the research. Personal data form and 'Personal and General Just World Belief Scale' were used as data collection tools. Descriptive statistical analysis (mean, standard deviation, frequency and percentage), Kolmogorov Smirnov and Levene Test, independent-samples T-test, chi-square test of independence were used in the analysis of the data. According to the findings obtained, there was a difference according to the sex in the participants' personal 'Just World' belief; there is no difference in general 'Just World' belief in this direction. Women's personal 'Just World' belief is higher than men. In addition, there was a relationship between the gender of the participants and the age of marriage and financial losses in the divorce. Women and men are predominantly get married between 20 and 25 years of age; women are predominantly at moderate level; while men were found to be at a very high level of financial loss during divorce. There was no relationship between participants' marriage pattern and duration and divorce cause. In addition, there was no interaction with the gender in the form of divorcee and the way of getting divorced. In sum, it can be argued that women who are in the process of divorce as a result of this research consider the world as a fair place as compared to men. Also in the light of the statistical analysis it can be said that the decision to divorce is given by men and women more than 20-25 years old and that men have more financial losses in the divorce process.