İnternet erişimi olmayan alanlarda uygunsuzluk bildirimlerinin iş sağlığı ve güvenliği otomasyon sistemlerine aktarılması için mobil yazılım geliştirilmesi
The development of mobile software to transfer the declaration of non-conformity into occupational health and safety automation systems where internet is inaccessible
- Tez No: 478759
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜRKER TEKİN ERGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Yazılım, Çevrimiçi, Çevrimdışı, Program, Mobil Uygulama, Software, Online, Off-line, Program, Mobile Application
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu tezin amacı, çevrimiçi çalışan iş sağlığı ve güvenliği yazılımlarında internetin olmadığı alanlarda uygunsuzluk bildirimlerinin yapılabilmesi için çevrimdışı çalışan mobil yazılım geliştirilmesidir. Yapılan çalışmada iş güvenliği uzmanının, işyeri hekiminin veya tüm yetkili kullanıcıların internet erişiminin olmadığı ya da sistem güvenliğine geçemeyecek çalışma yerlerinde veri kayıt imkanının sağlanması amaçlanmıştır. Yapılan çalışma sonucunda, verilerin sisteme doğrudan hatasız kaydedilebilmesi için işyeri adı ve adresi, il, ilçe, kullanıcılar ve kullanıcı bilgileri gibi bazı parametrik verilerin programı kullanmaya başlamadan önce alınması gerektiği ihtiyacı doğmuş buna göre çalışmalar yapılmıştır. Tezin genel sunuşu içerisinde mobil uygulama yazmada kullanılan programlama dillerine, programı yazarken karşılaştığım problemlere, program içerisine eklenen özelliklere ve iş sağlığı ve güvenliği alanında kullanılan en önemli bölümlere değinilmiştir. Hazırlanan tezin, ülkemizde henüz yeterince önem verilmeyen İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda ileride yapılacak yazılımlara ve mobil uygulamalara temel oluşturacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this theisis to facilitate the development of mobile software working off-line when internet is not accessible in order to allow for declaration of non-conformity in the occupational health and safety software working online. The study is aimed to provide an opportunity for data entry in the workplaces where occupational safety specialist, occupational physician or root users have no access to internet or they cannot move into the system safety. It is needed in this study to get the parametric data such as workplace name and address, city, district, users and user information before starting to use the program in order for the data to be recorded into the system directly and accurately. Thus, the study is conducted accordingly. The general frame of the thesis consists of the programming languages used developing mobile applications, the problems that I have confronted in the course of writing the program, the features added into the program, and the most important sections used in the area of occupational health and safety. The thesis prepared is considered to provide a basis for software and mobile applications to be developed in the future regarding Occupational Health and Safety, which is not given importance enough in our country yet.