Yapı işlerinde çalışanların titreşim maruziyetinin tespiti üzerine bir irdeleme
An interpretation on the determination of the syringe exposure of the workers in construction works
  1. Tez No: 478758
  2. Yazar: ÖZER ÇALIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA YAĞIMLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İş sağlığı ve güvenliği, Meslek hastalığı, Titreşim, Occupational health and safety, Occupational disease, Vibration
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
İnsanların ihtiyaçlarını karşılaması için çalışması ve üretmesi gerekmektedir. Ancak sağlıklı koşullarda çalışmak temel insan haklarından biridir. Bu çalışmada, iş ortamında sürekli maruz kalınan titreşimin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini anlamak temel amaçtır. Bu amaca ulaşmak için alan yazın taraması ve örnek uygulama gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonucunda oluşan hastalıkların doğrudan titreşime bağlı olup olmadıkları konusunda net bir bulguya rastlanmamıştır. Bunun yanında, alan yazınında titreşim yayan cihazlara örnek gösterilen matkap gibi aletlerin sağlığa zararlı olacak kadar titreşim yaymadıkları ortaya çıkmıştır. Tek bir iş ortamındaki sınırlı sayıdaki cihazın ölçülmesi ve ölçümler esnasında bir metodolojinin kullanılması, çalışmanın sınırlılıkları olarak nitelendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
The people should work and produce to satisfy their needing. But to work in the healthy conditions is a humans' right. In this study the basic goal is to understand the negative effects of continuous vibration exposure in the working place on human health. To reach this goal, a literature review and an example application have done. At the end of study, the occupational diseases could not be directly related with the vibration. Also the results showed that the machines which are mostly given as the example for high vibration as drill have not higher vibration value out of the boundaries in the standards. Limited number of machines could be measured and only one methodology has been used for the measurement and these can be shown as the limitedness of this study.