Dijital ortamda insan yüzlerindeki yaşa bağlı değişimlerin metrik olarak incelenmesi
Digitally metric examining of age related changes in human face
  1. Tez No: 478823
  2. Yazar: NURDAN SEZGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN ERSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Adli Tıp, Antropoloji, Forensic Medicine, Anthropology
  6. Anahtar Kelimeler: Yaş tahmini, kimliklendirme, biyometri, kulak biyometrisi, antropometrik ölçümler, Age estimation, identification, biometrics, ear biometrics, anthropometric measurements
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada, yaşla birlikte insan yüzünde meydana gelen değişiklikleri saptayabilmek amacıyla yüz ve özellikle kulak bölgesinden alınan ölçümler iki cinsiyet açısından da değerlendirildi. Ardından elde edilen veriler doğrultusunda ne doğrulukta yaş tahmini yapılabileceği hesaplandı. Araştırmada 369 katılımcının ön ve yan yüz fotoğrafları kullanıldı. Bu fotoğraflar üzerinde ImageJ programıyla bir takım ölçüler alındı. Alan hesaplamaları ve vücut kitle indeksi (VKİ) ile birlikte toplam 19 antropometrik noktadan elde edilen doğrusal mesafeler de katılıp hesaplanarak değerlendirildi. Ardından elde edilen veriler SPSS 20.0 (Statistical Package for the Social Sciences) programına kaydedildi ve analiz yapıldı. Kişilerin VKİ değerlerinin sonuca etkisine bakıldı. Farklı yaş gruplarında farklı durumlar izlenmekle birlikte genel olarak iki cinsiyette de kulak ölçülerinin -özellikle kulak alanının- yaşla birlikte arttığı; 40'lı yaşların sonlarından itibaren yüz genişlik ölçülerinin azaldığı; yüz dikey ölçülerinin genç yaş gruplarında artarken, yaş ilerledikçe azaldığı gözlendi. Lineer regresyon analizi sonucu elde edilen modellere göre, kadınlarda VKİ dahil edilmediğinde %59, VKİ dahil edildiğinde %79 oranla; erkeklerde VKİ dahil edilmediğinde %64, VKİ dahil edildiğinde %65 oranla doğru yaş tahmini yapılabileceği gözlendi. Bu tez İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (BAP) tarafından desteklenmiştir. Proje no: 51199
Özet (Çeviri)
In this study, measurements of face and especially ear area were assessed in terms of both genders in order to determine human face changes with age. Then in conjunction with the obtained data to see how accurate the age estimation can be calculated. 369 participants' front and side photos were used in this research. Some measurements were taken on these photos with the ImageJ program. BMI and area calculation, and linear distances, which obtained from 19 anthropometric landmarks, were calculated. Afterwards the obtained data was recorded in SPSS 20.0 (Statistical Package for the Social Sciences) and analyzed. Effect of BMI values were also examined. However different situations observed in different age groups, in general in the both genders, the size of the ear -especially ear area- increased, face widths from the end of 40's decreased. Vertical extent of the face increased in younger age groups but gradually decreased during the age progress. According to the model obtained from the result of linear regression analysis, it is observed that the age estimation accuracy rate without BMI effect was 59%, 79% while BMI included for woman, and without BMI effect was 64%, 64% while BMI included for men. This work was supported by Scientific Research Project Coordination Unit of Istanbul University. Project number: 51199