Çocukluk çağı travmaları ve romantik ilişki doyumu arasındaki ilişkide; Otomatik düşüncelerin aracılık rolü
Mediator role of automatic thoughts between the childhood traumas and relationship assessment
- Tez No: 478850
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN KOCAYÖRÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Travmaları, Otomatik Düşünceler, Romantik İlişki Doyumu, Childhood Traumas, Automatic Thoughts, Relationship Assessment
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu araştırmada, 18-22 yaş aralığındaki bireylerin çocukluk çağı travmaları(ÇÇT) ile ilişki doyumları(İD) arasındaki ilişkide; otomatik düşüncelerin(OD) aracılık rolü incelenmek istenmiştir. Araştırma, online anketler düzenlenerek Türkiye genelindeki devlet ve vakıf üniversitelerinde öğrenim gören 18-22 yaş arasındaki 354 ön lisans ve lisans öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada öğrencilerin ÇÇT ve İD arasındaki ilişkide OD'in aracılık rolünü ölçmek amacıyla; 'Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği' (Şar, Öztürk ve Ikikardes,2012), 'İlişki Doyumu Ölçeği' (Curun, 2001),'Otomatik Düşünceler Ölçeği'(Aydın G. & Aydın O., 1990), kullanılmıştır. Öğrencilerin demografik bilgileri ise araştırmacı tarafından oluşturulan“Demografik Bilgi Formu”ile toplanmıştır. Araştırmanın sonucunda ÇÇT'nın İD'u ve OD'i, OD'in İD'u ve İD'nun OD'i istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde yordadığı, ÇÇT ile İD arasındaki ilişkide OD'in aracılık etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study aimed to examine the mediator role of automatic thoughts (AT); between the adolescents childhood traumas (CT) and relationship assessment (RA). Study is conducted with 354 undergraduate students in public and private universities around Turkey, between the ages of 18-22, by organizing online surveys. To examine the mediator role of students' AT, between their CT and RA; 'Childhood Traumas Scale' (Sar et al., 2012), 'Relationship Assessment Scale' (Curun, 2001), 'Automatic Thoughts Scale' (Aydin G. & Aydin O., 1990) were used. Students' demographic informations were collected by 'Demographic Information Form' developed by the researcher. According to results, CT predicts RA and AT, AT predicts RA, RA predicts AT statistically significantly. Also a mediator role of AT found between the relationship of RA and CT.