Köpek viseral leishmaniozis'inde böbrek lezyonlarının patogenezisinin araştırılması
The investigation of the pathogenesis of kidney levels in canine visceral leishmaniosis
- Tez No: 478879
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT TOPLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Leishmaniozis, Ig G, Komplement 3, histokimya, immunohistokimya, Leishmaniosis, Ig G, Complement 3, histochemistry, immunohistochemistry
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Kanin Viseral Leishmaniozis (KVL) zoonoz karakterde protozoal bir enfeksiyondur. Evcil ve yabani karnivorlarda lenfadenitis, osteomyelitis, hepatitis, dermatitis ve nefritis ile seyretmektedir. Leishmaniozis'in tanısında enfekte dokularda amastigotlarının belirlenmesi oldukça önemlidir. Leishmania spesifik poliklonal/monoklonal antikorlar ile yapılan immunohistokimyasal incelemeler ile amastigot antijenlerinin ekspresyonu ortaya konularak hastalığın kesin tanısı gerçekleştirilir. Bu çalışma ile KVL'de böbrek hasarının olası immunpatolojik mekanizmlarının aydınlatılması amaçlanmıştır. Araştırmada, Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda 2002-2015 yılları arasında rutin incelemeye girmiş; histopatolojik/immunohistokimyasal olarak KVL tanısı konulmuş köpek olgularının böbrekleri incelenmiştir. Bu olguların böbrek dokusundaki histopatolojik lezyonlar tanımlanarak enfekte köpeklerin böbrek dokularında Leishmania amastigot antijeni, IgG ve Complement-3 (C3) birikimleri immunohistokimyasal olarak belirlenmiştir. Histopatolojik olarak KVL'nin tanısında karakteristik bir bulgu olan makrofaj sitoplazmalarında amastigot formasyonları bütün olgularda görülmemekle birlikte glomeruluslarda endotel, mezangial, glomeruler bazal membran kalınlaşmaları ile karakterize membranoproliferatif nefritis tanımlanmıştır. İmmunohistokimyasal olarak, lenf yumrusunda ve böbrek interstisyumunda makrofaj sitoplazmalarında amastigot pozitif reaksiyonlar elde edilmiştir. Bununla birlikte, böbrek glomerulus bazal membranlarında birikim göstermiş IgG pozitif reaksiyonlar ile böbrek glomerulus bazal membranlarında ve tubulus bazal mebranlarında birikim göstermiş C3 pozitif reaksiyonlar saptandı. Sonuç olarak, bu çalışma ile IgG ve C3 immunohistokimyasal ekspresyonları genel olarak görülmekle birlikte, bazı olgularda zayıf olarak kaydedilmiştir. Bu durum böbrek lezyonların patogenezsisinde yalnızca IgG ve C3 birikimleri yanında farklı immunpatolojik mekanizmaların da rol oynayabileceği düşünülmüştür. Konu üzerine kontrollü deneysel çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Canine Visceral Leishmaniozis (KVL) is a protozoal infection with zoonotic character which processes with lymphadenitis, osteomyelitis, hepatitis, dermatitis and nephritis in domestic and wild carnivores. It is very important to determine the amastigotes in infected tissues of Leishmaniozis. Immunohistochemical studies with Leishmania-specific polyclonal / monoclonal antibodies reveal the expression of amastigote antigens and thus a definite diagnosis of the disease is performed. This study aimed to illuminate the possible immunopathologic mechanisms of renal damage in KVL. In this study, the kidneys of dogs cases diagnosed as KVL histopathologically / immunohistochemically were examined at Adnan Menderes University Faculty of Veterinary Medicine Department of Pathology between 2002 and 2015. For this purpose, Leishmania amastigot antigen, IgG and Complement-3 (C3) deposits were specified immunohistochemically in the kidney tissues of infected dogs by determining histopathological lesions in kidney tissue of the cases. Immunohistochemically, amastigote positive reactions were obtained in lymphocyte and kidney interstitium in macrophage cytoplasm. In addition to this, IgG positive reactions deposited in the kidney glomerulus basal membranes revealed C3 positive reactions deposited in the kidney glomerulus basal membranes and tubulus basal membranes. As a result, this study revealed that IgG and C3 immunohistochemical expressions are intense and severe compared to control group of animals in the form of immunocomplex deposits of infected dogs in kidney tissue, suggesting that KVL is mediated by immunocomplexes of the pathogenesis of renal lesions.