Kentsel mekanlarda Oluşan ısı adası etkisinin azaltılmasında sürdürülebilir peyzajın öneminin Ankara Kenti örneğinde araştırılması
- Tez No: 47894
- Danışmanlar: PROF.DR. MURAT ERTUĞRUL YAZGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Urban heat island effect, urban climate, sustainable landscapes, the climate of Ankara
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
ÖZET Kentsel Mekanlarda Oluşan Isı Adası Etkisinin Azaltılmasında Sürdürülebilir Peyzajın Öneminin Ankara Kenti Örneğinde Araştırılması Yüksek Lisans Tezi Aslı (UYSAL) AKAY Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Murat E. YAZGAN 1996, Sayfa: 176 Jüri: Prof. Dr. Murat E. YAZGAN Doç. Dr. Mükerrem ARSLAN Yrd. Doç. Dr. Zuhal ULUSOY Bu çalışmada kentlerde büyük bir sorun yaratmaya başlayan ısı adası etkisi tanımlanmış, ortaya çıkışına etki eden doğal ve kültürel etmenler araştırılmıştır. Bu sorunun çözümünde Peyzaj Mimarlığı açısından alınabilecek önlemlerin neler olduğu konusunda bir yaklaşım getirmek amaçlanmıştır. Çalışma alanı Ankara kentinde oluşan ısı adası etkisini ortaya koymak için biri kentsel (Ankara-Merkez), diğeri de yarı-kırsal (Ankara-Esenboğa) olmak üzere iki meteoroloji istasyonunun değerleri alınmıştır. Bu iki istasyona ait ortalama sıcaklık, maksimum, minumum sıcaklık ortalamaları, nisbi nem ortalamalan, rüzgar hızı, yağış, gibi iklimsel veriler arasındaki farklılıklardan Ankara kentinde oluşan ısı adası etkisi saptanmıştır. Bunun yanısıra ısı adalarının önemli bir belirleyicisi olan beton, asfalt, bitkiörtüsü, su yüzeyleri, toprak gibi peyzaj elemanlarına gelen net radyasyon miktarları Ankara Merkez ve Esenboğa için hesaplanmış ve aradaki farklılıklardan yola çıkarak ısı adası etkisi ortaya konmuştur. Aynı zamanda bu etkiye neden olan morfolojik, topografik, iklimsel özellikler gibi doğal özellikler, kentsel ve endüstriyel gelişmeler gibi de kültürel özellikler incelenmiştir. Isı adası etkisi saptanırken regresyon analizleri, t-Testi, Friedman testi, gibi istatistiksel analiz ve karşılaştırma yöntemlerinden yararlanılmıştır. Çalışmanın son aşamasında ısı adası etkisini iyileştirmek için Peyzaj Mimarlığı açısından, özellikle sürdürülebilir planlama ve tasarım çalışmaları doğrultusunda alınması gereken önlemlerin neler olduğu ortaya konmuş ve Ankara kentine uygulanabilirliği tartışılmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Kentsel ısı adası etkisi, kent iklimi, sürdürülebilir peyzaj, Ankara kenti iklimi
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Master's Thesis A Research On Reducing Urban Heat Island Effect With Sustainable Landscape in Ankara City Ash (UYSAL) AKAY Ankara University Graduate Scholl Of Natural and Applied Sciences Department Of Landscape Architecture Supervisor Prof. Dr. Murat E. YAZGAN 1996, Page:176 Jury: Prof. Dr. Murat E: YAZGAN Assoc. Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN Assist. Prof. Dr. Zuhal ULUSOY In this study, urban heat island effect, the most important environmental problem of big cities, is examined and natural and cultural factors that effect urban heat islands are researched. For the solution of this problem, the study aims to bring a new approach from the point of landscape and environmental planning. In order to explain urban heat island effect in Ankara city, data of two meteorological station has been chosen. One of them is urban (Ankara-Merkez), the other is semi-rural (Ankara- Esenboğa). Monthly mean temperature, monthly maximum and minimum temperatures, wind velocities, precipitations and relative moisture averages of these stations are compared in order to determine the urban heat island effect in Ankara. In addition, net radiation values of different landscape elements are calculated and as a result of these calculations the urban heat islandIV effect is identified. T-Test, Friedman Test and regression analyses are used to control these results. In the final section, measures that are based on sustainable landscape planning and that improve urban heat island effect are suggested for Ankara city.