Patrıck Blanc'ın dikey bahçe tasarımlarının tasarım ilkeleri doğrultusunda irdelenmesi
Design of Patrick Blanc's vertical garden designsinvestigation in accordance with principles
  1. Tez No: 561875
  2. Yazar: FERHAT KALAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESİN SARIMAN ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Patrick Blanc, dikey bahçe, tasarım ilkeleri, Patrick Blanc, vertical garden, design principles
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
İnsanlık tarihi boyunca mimarlık alanlarında sürekli gelişmeler olmuştur. Mimarlık ile iç içe olan bahçe tasarımlarıda tarımsal amaçlarla ve farklı toplumlarda kültüründe etkisiyle gelişim göstermiştir. Mezopotamya'da Babilin Asma Bahçeleri hem mimarlığın gelişimi, hem de bitkilerin tarım ve estetik amaçlar doğrultusunda düzenlendiği önemli bir örnek olarak bilinmektedir. Vikingler ve Roma dönemi mimarisinde karşımıza çıkan örneklerde, bitkilerin coğrafi şartların oluşturduğu iklimsel koşullardan korunmak için veya tarımsal ve estetik amaçlarla kullanıldığı yapılan literatür araştırmalarında ortaya çıkmaktadır. Günümüzde teknolojik gelişmelerle birlikte, mimarinin yapıtaşı olan malzemelerin çeşitli biçimlerde üretiminin artması ve şehirleşmenin hızla artarak insanların doğadan uzaklaştığı görülmektedir. Patrick Blanc tarafından tasarlanan dikey bahçe sistemi ve tasarımları da son zamanlarda tüm dünyada etkili olmuş ve mimari tasarım ögesi haline gelmiştir. Patrick Blanc'in dikey bahçe tasarımlarının tasarım ilkeleri doğrultusunda irdelenmesine ilişkin bu tez çalışması beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, giriş bölümünde; tezin amacı, kapsamı ve yöntemi açıklanmıştır. İkinci bölümde; bahçe kavramı ve dikey bahçe gelişim süreci ile birlikte dikey bahçelerin kullanımının faydaları ve dikey bahçe uygulama yöntemleri literatür araştırmaları ile açıklanmıştır. Şehirleşmenin artmasıyla birlikte insanlar çok katlı, beton ve cam binalarda doğal havalandırmanın olmadığı mekanlarda yaşamakta ve kentsel ısı adası etkisinin artmasıyla birlikte bir takım sağlık sorunları ortaya çıkmıştır. Mimarlar ve tasarımcılar doğayı yaşadıkları mekanlara taşıyarak dikey bahçe sistemleri geliştirmiş ve şehirleşmeyle birlikte oluşan sorunlara çözüm üretmeye çalışmışlardır. Günümüz mimarisinde önemli bir tasarım ögesi olarak tüm mekanlarda uygulanabilen dikey bahçeler hakkında yapılan literatür araştırmasında, dikey bahçelerin faydaları hakkında çeşitli bilgilere ulaşılmıştır. xiii Teknolojik gelişmelerle birlikte dikey bahçe sistemleri çeşitlenmiş, kolay ulaşılabilir ve uygulanabilir bir hal almıştır. Uygulanmakta olan dikey bahçe sistemleri hakkında yapılan literatür araştırmasıyla dikey bahçe sistemleri teknik olarak açıklanmış ve görseller ile anlatılmıştır. Üçüncü bölümde; tasarım ilkeleri açıklanmıştır. Sanat ve tasarım alanlarında ortaya konan eseleri oluşturmak ve oluşturulan tasarımları açıklamak ve kullanılan tasarım ilkeleri için literatür araştırması yapılarak, kriterler şekiller ile açıklanmıştır. Dördüncü bölümde; Patrick Blanc tarafından tasarlanmış dikey bahçeler tasarım ilkeleri doğrultusunda irdelenmiştir. Patrick Blanc'in yaratmış olduğu dikey bahçelere neredeyse dünyanın hemen her yerinde rastlamak mümkündür. Paris'te bulunan Persing Hall Hotel için yapmış olduğu tasar örnek alınarak, seçilmiş olan Patrick Blanc tasarımı dikey bahçelerin fotoğrafları üzerinden Ferhat Kalay tarafından analiz eskizleri oluşturulmuştur. Örnek alınan dikey bahçe tasarımları üzerinden oluşturulan tasarlar aracılığıyla dikey bahçeler tasarım ilkeleri bakımından irdelenmiştir. Beşinci bölüm, sonuç bölümünde; Patrick Blanc'in hangi tasarım ilkelerini kullanarak dikey bahçe tasarımlarını nasıl yarattığı anlaşılmaya çalışılmıştır. Patrick Blanc'in tasarlamış olduğu özgün dikey bahçe tasarımlarının hangi ilkeler doğrultusunda nasıl ortaya çıktığı açıklanmaya çalışılmıştır. Böylelikle dikey bahçe tasarımının mucidi olan Patrik Blanc'in tasarladığı özgün dikey bahçe tasarımları tasarım ilkeleri doğrultusunda açıklanıp, anlaşılmaya çalışılmıştır. Bu yolla mimarlar ve tasarımcılar için özgün dikey bahçe tasarımlarının hangi ilkeler ile ortaya çıktığı ve dikey bahçelerin Patrik Blanc tarzında nasıl tasarlandığı ve tasarlanabileceği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Science of architecture always developed throughout the human history. Design of gardens, which is also an important part of architecture, also developed by the influences of different cultures and agricultural development. Babylon Hanging Gardens, which was located in Mezapothemia, is an important example for both development in architecture and also for the usage of plants as agricultural and as esthetic element. Garden examples from the Viking and Roman times shows us that, the geographical, and climate conditions effects the usage of gardens as agricultural and esthetical purposes. At the present day, humans are starting to depart from the nature, due to the advancements in technology, the diversity of materials used in construction and rapid urbanization. The vertical garden system and designs which were designed by Patrick Blanc has been influential in the whole world and has become an architectural design element. This thesis study is based on the Patrick Blanc's vertical garden design examination in accordance with design principles and consists of five chapters. In the first chapter, the purpose, scope and method of this thesis has been explained. In the second chapter the concept of gardens, development process of of vertical gardens together with the use and benefits of vertical gardens and vertical gardening methods explained by literature research. With the increase of urbanization, people started to live in multi-storey buildings constructed with concrete and glass; where there is no natural ventilation; which causes some health problems because of the increase of urban heat island effect. Architects and designers have developed vertical garden systems by moving nature to the places where we live and tried to find solutions to the problems that occurred with urbanization. The benefits of vertical gardens, which is an important design element in today's architecture and that can be applied in all spaces, have been examined by the literature research. xv By the advancements in technology, vertical garden systems become diversified which lead the vertical gardens to be easily accessible and applicable. With the literature research about vertical garden systems applied, vertical garden systems are explained technically and with visuals in the thesis. In the third chapter, design principles and basics are explained. In order to explain the design and art of vertical gardens, the principles of design are researched in line with literature research. In the forth chapter, the vertical gardens designed by Patric Blanck has been examined in line with design principles. It is possible to see the vertical gardens designed by Patrick Blanc all around the world. As an example of Patrick Blanc 's design of vertical garden, Persing Hall Hotel which is located in Paris is chosen and a photo taken from the vertical garden is analysed by outlining the design by Ferhat Kalay. Some other designs of Patric Blank is also examined in this thesis. In the fifth chapter, the answer of which design principles are used in Patrick Blanc's design of vertical gardens is searched. It has been tried to understand the principles of the original vertical garden designs designed by Patrick Blanc who is the inventor of vertical garden design. It has been demonstrated how the original vertical garden designs were created for architects and designers, and how vertical gardens could be designed in the Patrick Blanc style.