Kastamonu Küre bakırlı pirit yataklarının maden jeolojisi
The Mining jeology of cupriferous pyrite deposits of the Küre Kastamonu
- Tez No: 47893
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞÜKRÜ KOÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Basalt, massive sulfide, petrogenesis, paleotectonics, tholeiitic, island arc, kieslager
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZET Doktora Tezi KASTAMONU-KURE BAKİRLİ PİRİT YATAKLARININ MADEN JEOLOJİSİ Ahmet UNSAL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Şükrü KOÇ 1996, Sayfa : 137 Jüri: Prof. Dr. Berkin SALANCI Prof. Dr. Ayhan ERLER Doç. Dr. Şükrü KOÇ Batı Karadeniz bölgesinde, Kastamonu ili Küre ilçesi sınırları içinde yer alan çalışma sahasında, alttan üste doğru; ultramafik kayaçlar, Küre Formasyonu, Karadana Formasyonu ve Çağlayan Formasyonu bulunmaktadır. Ayrıca bunların bir kısmına sokulum yapmış gabro- diyorit, bazaltik dayklar ve dasit gibi kayaçlar da belirlenmiştir. inceleme alanında en yaygın kayaç topluluğunu oluşturan ve bölgedeki yatakları bünyesinde bulunduran Küre Formasyonu, altta bazaltik volkanik kayaçlar ile başlar, üste doğru kalın bir çökel istif ile devam eder. Yataklar, bazaltik volkanik serinin en üst seviyelerinde yer alan breşik bazaltların içinde ve /veya onu örten siyah şeyi dokanağında bulunmaktadır. Bazaltik volkanik kayaçların petrojenezini ve paleotektonik konumlarını belirlemek amacıyla yapılmış olan jeokimyasal incelemeler sonucu, bazaltların toleyitik karakterde olduğu, sialik ve manto kökenli malzemenin karışmasıyla oluşan bir melez kaynaktan geldiği ve ada yayı ürünü olduğu anlaşılmıştır. Küre masif sülfıd yatakları Kieslager tipi masif sülfıd yatağı grubuna girmektedir.Küre ve çevresinde; Aşıköy, Bakibaba, Kızılsu ve Toykondu masif sülfid yatakları bulunmaktadır. Genellikle siyah şeylin hemen altında yüksek tenörlü ve masif olan cevher, alt seviyelere doğru ağsı-dissemine yapıya sahip cevhere geçiş gösterir. Yatakların parajenez, iç yapı ve dokusal özellikleri yönünden büyük benzerlikler gösterdiği görülmüş olup ana cevher mineralleri, pirit ve kalkopirittir. Daha az oranda da sfalerit, markasit, galenit, fahlerz, kovelin, neodijenit, çok az olarak bravoit, karolit, bomit, limonit, eser olarak da hematit, kromit, lökoksen, rutil - anatas, kalkosin, tenorit, manyetit, molibdenit ve nabit altın içerdikleri izlenmiştir. Küre yataklarında yapılmış olan kükürt izotop çalışması ile, sülfid depolanmasında pH>9.5 ve Iogf02 < -38.5 olduğu, cevherleşmede kükürdün kaynağının mağmatik kükürt ve denizel SO4 karışımı olduğu belirlenmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Bazalt, masif sülfid, petrojenez, paleotektonik, toleyitik, ada yayı kieslager
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT Ph. D. Thesis THE MINING GEOLOGY OF CUPRIFEROUS PYRITE DEPOSITS OF THE KÜRE-KASTAMONU Ahmet UNSAL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Şükrü KOÇ 1996, Page: 137 Jury : Prof. Dr. Berkin SALANCI Prof. Dr. Ayhan ERLER Assoc. Prof. Dr. Şükrü KOÇ The study area is located in the Western Black Sea region, in the Kastamonu city and Küre district. The rock succession from the bottom is as follows; ultramafic rocks, Küre Formation, Karadana Formation and Çağlayan Formation. Intrusions of gabbro - diorite, basaltic dykes and dacitic rocks into these rocks were also observed. Küre Formation which forms the most common rock group and incorporates in it the ore deposits of the district starts with volcanic rocks at the bottom and continues with thick sedimentary series. Ore deposits are found in the brecciated basalts which are located at the top of the volcanic rocks and / or at the contact between black shale covering the brecciated basalts. According the geochemical studies which are carried out to determine the petrogenesis and paleotectonic setting of basaltic volcanic rocks, basalts are in tholeiitic character, stems from a hybrid origin which is a mixture of sialic and mantle materials, and is aIV product of island arcs. Küre massive sulphide deposits are included in the Kieslager type massive sulphide deposits group. There exist Aşıköy, Bakibaba, Kızılsu and Toykondu massive sulphide deposits around the Küre district. Generally the ore is massive and high grade just below the black shale and shows transition to the stockwork - disseminated ore type towards the lower lewels. Paragenesis, internal structure and textural properties of the ore deposits have great similarities. Pyrite and chalcopyrite are the main ore minerals. Lesser amounts of sphalerite, marcasite, galena, fahlerz, covellite, neodigenite, very little amounts of bravoite, carolite, bornite, goethite and in trace amounts rutile - anatase, chalcocite, tenorite, magnetite, molybdenite and native gold are observed. The sulphur isotope studies on Küre ore deposits indicated that; pH is greater than 9.5, Iogf02 is less than -38.5 and source of the sulphur is a mixture of magmatic sulphur and oceanic S04.