Diz osteoartritli hastalarda egzersiz ve egzersizle birlikte kinezyolojik bantlama tekniğinin kıkırdak, sinoviyal belirteçler ve ağrı üzerine etkisi
Effect of exercise and exercise with kinesiological banding technique on cartilage markers, synovial markers and pain in patients with knee osteoarthritis
  1. Tez No: 478963
  2. Yazar: RAMAZAN OĞUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUAZ BELVİRANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: COMP, egzersiz, MMP1, MMP3, osteoartrit, COMP, exercise, MMP1, MMP3, osteoarthritis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Fizyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET: Bu çalışmanın amacı diz osteoartritli (OA) hastalarda egzersiz ve egzersiz+kinezyolojik bantlama tekniğinin 20 dakikalık yürüme egzersizi sonrasında kıkırdak ve sinoviyal belirteçlerine ve ağrı üzerine etkisini araştırmaktı. Çalışmaya Amerikan Romatoloji Derneği kriterlerine göre OA tanısı konulan 38-60 yaş aralığında 22 kadın hasta katıldı. Hastaların fonksiyonel durumları Western Ontario Mc Masters OA indeksi (WOMAC) kullanılarak değerlendirildi. Ağrı değerlendirmesi görsel analog skalasına (WAS) göre yapıldı. Çalışmada katılımcılar tedavi öncesi ve tedavi sonrası 2 kez laboratuvara davet edildi. Hem tedavi öncesinde hem de 6 haftalık egzersiz veya egzersiz+kinezyolojik bantlama tedavisinden sonra istirahat kanı ve 20 dakikalık yürüme egzersizinden hemen sonra ikinci kan örneği alındı. Alınan örneklerde COMP, MMP1, MMP3 değerleri ölçüldü. Diz OA'li hastalarda egzersizden ve egzersiz+kinezyolojik bantlamadan sonra WAS ve WOMAC değerleri anlamlı olarak azaldı (P < 0,05). Plazma MMP1, MMP3 ve serum COMP konsantrasyonları istirahate göre hem tedavi öncesi hemde tedavi sonrası 20 dakikalık yürüme egzersizinden sonra arttı (P < 0,05). 6 haftalık egzersizden sonra istirahatteki serum COMP konsantrasyonları tedavi öncesine göre değişmedi (P > 0,05). 6 haftalık egzersiz+bantlamadan sonra istirahat serum COMP konsantrasyonu tedavi öncesine göre azaldı (P < 0,05). Plazma MMP3 konsantrasyonu hem egzersiz hem de egzersiz+bantlama grubunda tedavi sonrası istirahhatte azaldı (P < 0,05). Plazma MMP1 konsantrasyonunda tedavi sonrasında gruplar arasında fark bulunmadı (P > 0,05). Sonuç olarak, egzersiz ve kinezyolojik bantlama diz OA'li hastalarda ağrıyı azalttı ve fonksiyonel kapasiteyi geliştirdi. Egzersiz+bantlama kıkırdak ve sinovyal yıkım üzerine olumlu etki; sadece egzersiz tedavisi ise sinovyal yıkım üzerine olumlu etki gösterdi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT: The aim of this study was to investigate the effect of exercise and exercise+kinesiology taping on cartilage and synovial markers and pain after 20 minutes of walking exercise in patients with knee osteoarthritis. 22 female patients aged 38-60 years who were diagnosed with OA according to the criteria of the American Rheumatology Association participated in this study. The functional status of the patients was assessed using the Western Ontario Mc Masters OA index (WOMAC). Pain assessment was performed on a visual analogue scale (WAS). Participants in the study were invited to the laboratory two times before and after treatment. The blood samples was taken at rest and immediately after 20 minutes walking exercise, both before treatment and after 6 weeks of exercise or exercise+kinesiology banding therapy. COMP, MMP1, MMP3 values were measured in the recipient samples. In patients with knee OA, WAS and WOMAC values decreased significantly after exercise and exercise+knesiotaping (P < 0,05). Plasma concentrations of MMP1, MMP3 and serum COMP were increased (P < 0,05) after 20 minutes of walking exercise both before and after treatment. Serum COMP concentrations at rest did not differ after 6 weeks of exercise from baseline (P > 0,05). After 6 weeks of exercise+taping, resting serum COMP concentration decreased compared to before treatment (P < 0,05). Plasma MMP3 concentration decreased in both exercise and exercise+banding groups after treatment (P < 0,05). Plasma MMP1 concentrations did not differ between groups after treatment (P > 0,05). As a result, exercise training and kinesiologic banding have reduced pain and improved functional capacity in patients with knee OA. Exercise+taping showed a positive effect on cartilage and synovial destruction; only exercise therapy showed a positive effect on synovial destruction.