15-17 yaş grubu okul takım sporlarında faaliyet gösteren erkek öğrencilerde görülen spor yaralanmaları ve bu yaralanmaların çeşitli değişkenlere göre incelenmesi (Kütahya örneği)
Sport injury varieties in male students, between 15 and 17 ages, who do sport activities in school teams and studies about these injuries according to various factors
- Tez No: 478964
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Spor, Health Education, Sports
- Anahtar Kelimeler: Analiz, Bilgi düzeyi, Sakatlık, sporcu, tedavi, Analysis, level of information, Injury, athlete, treatment
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu araştırma; Voleybol, basketbol, futbol, hentbol branşlarında 15-17 yaş arası erkek öğrencilerde görülen sakatlıklardan korunma düzeyleri, spor sakatlığı çeşitleri, sıklıkları ve branşlar arasındaki farklılıkların belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Kütahya İlinde 13 lisenin okul takımlarında spor yapan 89 kişi futbol, 37 kişi voleybol, 46 kişi basketbol, 61 kişi hentbol branşlarında spor yapan 15-17 yaş aralığındaki toplam 233 sporcu oluşturmaktadır. Çalışma okul sporları faaliyet programı cetveli içerisinde yapılmıştır. Araştırma kapsamındaki ankette Kütahya ilinde 13 lisenin okul takımlarında spor yapan 89 kişi futbol, 37 kişi voleybol, 46 kişi basketbol, 61 kişi hentbol branşlarında spor yapan toplam 233 branşlara göre, sporcuların karşılaştıkları sakatlıkların ve sakatlıklardan korunma konusundaki bilgi düzeylerinin, farklılıkları ortaya konulmuştur. Araştırmada, Kategorik veriler çapraz tablolar ki kare testi ve Pearson Korelasyon Testi kullanılarak analiz edilmiştir. SPSS 16,0 programı kullanılarak da verilerin analizi gerçekleştirilmiştir. Sürekli değişkenlerin karşılaştırılmasında T testi ve ANOVA kullanılmıştır. Yapılan çalışmada sporcular da menisküs sakatlıkları ve kas sakatlıkları, burkulma ve bağ sakatlıkları daha çok görülmektedir. Sakatlıkları en çok önemseyen voleybolcular göz ardı eden ise basketbolcular olmuştur. Çalışmaya katılan sporcuların çoğunluğu sakatlanmaya karşı özel bir önlem almaya gerek duymamışlardır. 233 sporcunun sakatlanmasına neden olan faktörlere ilişkin frekans dağılımları Sakatlık geçiren sporcuların önemli bir bölümünün rakibin darbesi (n=46; %44,2) ve yetersiz ısınmaya bağlı olarak (n=19; %18,3) sakatlandıkları görülmektedir. En çok sakatlık geçiren sporcular 47 (%45,2) kişi ile futbolcular ve 32 (%30,8) kişi ile hentbolculardır. En az sakatlık geçiren sporcular ise (n=11; %10,6) voleybolculardır. Araştırmanın bitiminde elde edilen verilerin bu alanda çalışma yapmak isteyen araştırmacılara örnek teşkil etmesi düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted with the aim of investigating the types and frequency of sports injuries seen in male students between the ages of 15-17 in volleyball, basketball, football, and handball branches, measuring the level of information on the prevention of such injuries and identification of differences between the sports branches. This study has been conducted on 233 athletes aged 15-17 in 13 high schools of the city of Kütahya, 89 of which playing football, 37 playing volleyball, 46 playing basketball, and 61 playing handball. The study has been conducted within the school sports activities program schedule. In the survey included in this study, the injuries faced by athletes, their level of information on prevention of such injuries, and the difference in these parameters between different branches were demonstrated on 233 athletes aged 15-17 in 13 high schools of the city of Kütahya, 89 of which playing football, 37 playing volleyball, 46 playing basketball, and 61 playing handball. In the study, data analysis was performed by using SPSS 16,0 software. T-test and ANOVA were used for the comparison of continuous variables. Categorical data were analyzed by crosstables, chi-square test, and Pearson correlation test. Based on the study, musclein juries, ligament and meniscus injuries and sprains are more commonly seen in athletes. The branch that overlooks the injuries most is basketball, while the branch that most pays attentiont other injuries is volleyball. A significant majority of the athletes that took part in the studydid not find it necessary to take special precautions against injuries. Frequency distributions related to the factors that caused these 233 athletes to get injured are observed as the impact of an opponent (n=46; %44,2) and injuries based on in adequate warmup (n=19; %18,3). The athletes that are injured the most are football players with 47 people (%45,2) and handball players with 32 people (%3,8). The athletes that are injured the least are volleyball players (n=11; %10,6). The data obtained at the end of the study is thought torepresent an example for researchers who wish to conduct further research in this field.