Sağlıklı, kondromalazili ve meniskopatili bireylerde patella'nın morfometrik değerlendirilmesi
The morphometric evaluation of the patella with people who have healthy,chondromalaciaand meniscopathy
- Tez No: 478966
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NADİRE ÜNVER DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Chondromalacia, meniscopathy, MRI, patella
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Patella vücudun en büyük sesamoid kemiği olup, m. quadriceps femoris tendonu içinde yer alır. Diz eklemini dış etkilerden korur ve patellar tendonun moment kolunu artırarak biyomekanik avantaj sağlar. Bu çalışmada sağlıklı, kondromalazili ve meniskopatili bireylerde patella'nın morfolojik ve morfometrik parametrelerini inceleyerek, gruplar arasında istatistiksel farklılıklar olup olmadığını saptamayı amaçladık. Çalışmada, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı'nda 2013-2015 yılları arasında radyologlar tarafından kondromalazi ve meniskopati tanısı konulan olgular ve diz magnetik rezonans görüntülerinde herhangi patolojik bulgu saptanmamış sağlıklı bireylerden oluşan toplam 303 (136'sı erkek, 167 kadın) vakanın görüntülerinde retrospektif değerlendirmeler yapıldı. Kondromalazi grubu (101 hasta), meniskopati grubu (101 hasta), ve sağlıklı birey grubu (101 hasta) olmak üzere 3 grupta patella'nın morfolojisi incelendi. Gruplarda yaş, cinsiyet ve lateralizasyona göre, patella tipi ve patella lokalizasyonu belirlendi, patella çapları (anterior-posterior, transvers, kaudal), Q açısı ve patellar tendon uzunlukları ölçüldü. Patella tiplendirmesinde Patellar kondromalazi derecesinin ve Meniskopati derecesinin belirlenmesinde literatürdeki sınıflamalar kullanıldı. Elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) paket programı kullanılarak analiz edildi. Çalışma sonucunda, yaş ilerledikçe kondromalazi tanısının arttığı ve kondromalazi'li bireylerde Q açısının arttığı görüldü (p0,05). Sağ ve sol diz ayrımında da gruplar arasında anlamlı bir fark gözlemlenmedi (p>0,05). Meniskopati'li bireylerde patella'nın transvers çap uzunluğu kondromalazi'li ve sağlıklı bireylere göre daha yüksek bulundu (p0,05). Elde edilen sonuçların, anatomistlere, radyologlara ve bölge ile uğraşan cerrahlara patella morfolojisinin ve değişiklerinin anlaşılmasında fayda sağlayacağını düşünmekteyiz. Aynı zamanda yapılacak yeni çalışmalar, diz ekleminde görülen diğer patolojilerde de patella'nın önemini ortaya çıkaracaktır. Anahtar Sozcukler: kondromalazi; meniskopati; MRG; patella
Özet (Çeviri)
Knee joint is the one of the joints in the body which is often damaged in all ages because of different reasons. Morphometric parameters of the patella (patella type, patella localization, Q angle, the length of patellar tendon and diameters of patella) were investigated whether they were radiologically and anatomically important in etiology of chondromalacia patella and meniscopathy which are common in society. A total of patients' MRI (136 male,167 female) were evaluated retrospectively in this study that consist of patients with chondromalacia and meniscopathy diagnosed by radiologists between 2013 and 2015 at Selcuk University Medical Faculty Radiology Department and healthy individuals' knee MRIs without any pathological findings. These cases were studied in 3 groups; chondromalacia group (101 patients), meniscopathy group (101 patients), and healthy individual group (101 patients). Patella type and patella localization were determined according to age, sex, and lateralization in the groups. Patellar diameters (anterior-posterior, transvers, caudal), Q angle and patellar tendon lengths were measured in three groups. Classifications in literature were used in determining grades of chondromalacia and meniscopathy and in patella types. Obtained datas were analyzed using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) packet program. As a result of the study, it was seen that the chondromalacia diagnosis increased with age and Q angle increased with chondromalacia (p0,05). There was no statistically significant difference between right and left knee groups (p>0,05). Transverse diameter was found to be wider in patients with meniscopathy, rather than patients with chondromalacia and healthy individuals (p0,05). We think that obtained results will help the anatomists, radiologists and surgeons dealing with region to understand the patellar morphology and its changes. Besides, new studies will reveal the importance of the patella in other pathologies in the knee joint.