Kuvvet antrenmanlarında farklı kasılma tiplerine bağlı gelişen kas hasarı ve yorgunluğunun bazı biyokimyasal parametreler ile belirlenmesi
Determination of developing muscle fatigue and muscle damage with some biochemical parameters which depend on different contraction types in strength training
  1. Tez No: 478990
  2. Yazar: VEYSEL BÖGE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN PATLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Eksantrik, izometrik, kas hasarı, kas yorgunluğu ve konsantrik, kas yorgunluğu, Concentric, eccentric, isometric, muscle damage and muscle fatigue
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmanın amacı sedanter bireylerde yapılan kuvvet antrenmanlarında farklı kasılma tiplerinin kas hasarı ve kas yorgunluğu üzerine etkilerinin incelenmesidir. Bu amaçla çalışmaya 30 sağlıklı erkek sedanter birey katılmıştır. Deneklerin yaş ortalamaları 23,52± 1,23 yıl, boy ortalamaları 180,13± 7,68 cm, vücut ağırlığı ortalamaları ise 84,43± 9,18 kg olarak belirlenmiştir. Çalışma protokolü Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi etik kurulu tarafından onaylanmıştır. Araştırmada uygulanan farklı kasılma türlerindeki kuvvet antrenmanları 8 hafta süresince hafta da 3 kez uygulanmıştır. Çalışma öncesinde tüm deneklerin maksimal kuvvet ölçümleri yapılarak antrenman yükleri belirlenmiştir. Çalışmaya katılan 30 denek, İzometrik (n=10), konsantrik (n=10) ve eksantrik (n=10) kasılma grubu olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. İzometrik kasılma grubu her hareketi 30 saniye süresince ve 3 set olarak uygulamıştır. Konsantrik ve eksantrik kasılma grubu ise her hareketi 10 tekrar ve 3 set olarak 30 saniye süresince yapmıştır. Çalışmaların öncesinde ve 8 haftalık kuvvet antrenmanlarının sonunda olmak üzere tüm deneklerden 2 kez dirsek venasından uygun miktarda kan numuneleri alınmıştır. Testlerin sonucunda sekiz haftalık kuvvet antrenmanlarının tüm gruplarda kas yorgunluğuna sebep olmadığı ve istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık oluşturmadığı gözlemlenmiştir (P>0,05). Sekiz hafta süreyle izometrik ve konsantrik kasılmalarla yapılan kuvvet antrenmanları serum LDH, CRP, Myb, IL-6 düzeylerini önemli şekilde artırırken, konsantrik kuvvet antrenmanları serum AST düzeyini önemli ölçüde düşürmüştür. Eksantrik kasılmalarla yapılan kuvvet antrenmanları ise serum LDH, CRP, AST, Myb, IL-6 düzeylerini önemli biçimde artırırken, serum Tnf-α düzeylerini önemli ölçüde düşürmüştür. Sekiz haftalık çalışma periyodu sonunda eksantrik kasılmalarla yapılan kuvvet antrenmanları izometrik ve konsantrik kasılmalarla yapılan kuvvet antrenmanlarına göre serum CK, CRP, AST, IL-6 ve Myb düzeylerini önemli şekilde artırırken, diğer parametrelerde aynı önemli etkiyi göstermemiştir. Sonuç olarak eksantrik kuvvet antrenmanlarının, izometrik ve konsantrik kuvvet antrenmanlarına göre daha fazla kas hasarına yol açtığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine effects of muscle fatigue and muscle damage which depend on different contraction types in resistance training on sedentary. 30 healthy sedentary attended to this study for this aim. Age average of the healthy sedentary was determined as 23,52± 1,23 years old, height average was determined as 180,13± 7,68 cm, weight average was determined as 84,43± 9,18 kg. Study protocol was approved by Selçuk University, Sport Science Faculty and Sports Ethic Board. All tests in different contraction types which carried out strength training were applied 3 times in 8 week periods. Training load was determined calculating of maximal strength of all participant. 30 participant which attended to study divided into 3 groups as isometric (n=10), concentric (n=10) and eccentric (n=10). İsometric contraction groups applied each workout as 3 series during 30 seconds. Concentric contraction groups and eccentric contraction groups applied each workout as 10 repeat, 3 series during 30 seconds. Serum blood samples which was taken twice before training period and after training period. At the end of tests, strength training which applied during 8 weeks in all groups didn't cause any muscle fatigue and this situation hasn't been statistical significant differences (p>0,05). While strength training which carried out isometric contraction and concentric contraction during eight weeks was importantly increased to serum LDH, CRP, Myb, IL-6, it was importantly decreased to serum Tnf-α levels. While strength training which carried out eccentrics contraction was importantly increased to serum LDH, CRP, Myb, IL-6, AST, it was importantly decreased to serum Tnf-α levels. On the other hand, while strength training which carried out eccentrics contraction during eight weeks was importantly increased than isometrics contraction and concentric contraction to serum LDH, CRP, Myb, IL-6, AST levels, it wasn't seem same important effect on other parameters. As a result, strength training which carried out eccentric contraction was caused more muscle damage than isometric contraction groups and concentric contraction groups.