Küresel iklim değişikliği çerçevesinde Doğu Akdeniz Bölgesi ekosistem hizmetlerinin karbon temelli modellenmesi
Modelling ecosystem services based on carbon considering of Eastern Mediterranean Region the global climate change
  1. Tez No: 479152
  2. Yazar: MERVE ERSOY MİRİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜHA BERBEROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekosistem hizmetleri, Karbon depolama, Karbon tutulumu, Karbonun Sosyal Maliyeti (SCC), InVEST, Ecosystem services, Carbon Storage, Carbon Sequestration, Social Cost of Carbon (SCC), InVEST
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalışmada, Türkiye Doğu Akdeniz Havzası'nda yer alan araştırma alanında karbon depolama ve karbon tutulumu süreci“Ekosistem Hizmetleri (ES)”çerçevesinde modellenmiştir. Karasal karbon depolama ve karbon tutulum hizmetine yönelik birim alanda; (i) toprak üstü biyokütle karbonu, (ii) toprak altı biyokütle karbonu, (iii) toprak karbonu ve (iv) döküntü karbonu dinamikleri Uzaktan Algılama (UA) ve Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) yardımı ile haritalanmıştır. Karbon tutulumunun belirlenmesi sürecinde geçmiş (1990-2003) ve güncel (2014) arazi örtüsüne ait mevcut eğilimler dikkate alınarak gelecek arazi örtüsü (2025-2055) tahmin edilmiştir. ES hiyerarşisinde iklim düzenleme hizmeti kapsamında değerlendirilen karbon depolama ve tutulumunun ekonomik değerini belirlemek amacı ile Regional Integrated Model of Climate and Economy (RICE) modelinden yararlanılarak, antropojen etki ile atmosfere salınan bir ton CO2 salınımın sosyal maliyeti ülkemize yönelik modellenmiştir. Araştırmanın son aşamasında araştırma alanına ait karbon depolama havuzları/yutakları, güncel-gelecek arazi örtüsü dinamikleri ve karbonun sosyal maliyeti (SCC) bileşenlerine ait sonuçlar Integrated Valuation of Ecosystem Services and Tradeoffs (InVEST) yaklaşımı aracılığı ile modellenmiştir.
Özet (Çeviri)
Carbon storage and sequestration process for the study area located at the Eastern Mediterranean Basin of Turkey was modelled within the frame of“Ecosystem Services”in this study. Terrestrial carbon storage and sequestration service for each unit area was mapped through carbon dynamics including; (i) above ground biomass carbon, (ii) below ground biomass carbon, (iii) soil organic carbon and (iv) litterfall carbon, with the support of Remote Sensing (RS) and Geographic Information System (GIS). Future Land Use/Land Cover (LULC) (2025-2055) was modelled considering the change trends of past LULC (1990-2003) and present LULC (2014) during the estimation of carbon sequestration process. Social cost of one ton CO2 emitted to the atmosphere as result of anthropogenic activities was estimated for Turkey using Regional Integrated Model of Climate and Economy (RICE) to determine the economic value of carbon storage and sequestration which considered as climate regulation service in the ES hierarchy. In the final stage of this research, carbon storage and sequestration services were modelled through Integrated Valuation of Ecosystem Services and Tradeoffs (InVEST) approach by incorporating the carbon pools, current-future LULC and SCC outputs.