Mersin kentinde mahalle olgusundaki değişim süreci
Changing process with museking in Mersin city
  1. Tez No: 479244
  2. Yazar: HÜLYA GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mahalle, Göç, Mersin'in Kentsel Gelişimi, Mersin'de Mahalle Değişim Süreci, Neighborhood, Migration, Urban Development of Mersin, Neighborhood Change Process in Mersin
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmamızda komşuluk birimi entegrsayonu olan Mahalleyi; Mersin özelinde ve tarihsel perspektif içerisinde ele alarak teknolojik ilerlemeyle birlikte gelişen ve değişen, sosyal ve mekânsal hareketliliği bağlamında irdelemektir. Mahalle Osmanlıdan bugüne kentlerin biçimlenmesinde insan ilişkileri üzerinde belirleyici olurken, bugün gelinen noktada kentlerimizin kalabalıklaşması, yeni yapılaşmalar, mahalle kavramının içeriğini değiştirmeye başlamıştır. Mahalle doğrudan ya da dolaylı olarak başka insanlarla iletişim ve etkileşim alanlarıdır ki bu komşuluk düzeni demektir. Günümüzde küreselleşen dünyada insan ilişkilerinin değişimi mekânların ve tüm sosyal hayatın dönüşümü demektir. Mersin, değişen ve gelişen dünya içerisinde kurulduğu zamandan itibaren kendine yer bulabilmiştir. Mersin'in tarihsel gelişimi dünya pazarında kendine yer edinmesinde, diğer Osmanlı kentlerinden farklı bir gelişim göstermesinde, birçok kültürü bünyesinde barındırmasında, Tarsus limanının alüvyonlarla dolması ve işlevselliğini kaybetmesinin ardından Akdeniz'e gelen gemi ve kayıkların Mersin iskelesine yaşanmasıyla birlikte başlamıştır. Mersin 1840 yılında Adana Eyaleti'nin Tarsus kazası Gökçeli nahiyesine bağlı bir köy, 1851 yılında aynı kazaya bağlı nahiye merkezi, 1877 yılında kaza merkezi ve 1888 yılında da sancak merkezi olmuştur. v Kısa zaman içerisinde hızlı gelişme gösteren kentin demografik yapısındaki gelişmeler ışığında artışlar olmuştur. Türkiye genelinde ilk nüfus sayımı olan 1927 yılında Mersin nüfusu 211.543 kişi olarak tespit edilmiştir. 1950'li yıllardan itibaren kentlerin sanayileşme sürecinin başlamasıyla birlikte, kırsal alanlardan ve kentlerden diğer kentlere açılan fabrikalarda iş bulmak amacıyla göçler olmuştur. Mersin Birinci Dünya Savaşı ardından Kurtuluş savaşı, savaş sonrası nüfus kaybı, kentte yaşayan ve ticaretle uğraşan gayrimüslimlerin kentten ayrılmaları, Hatay ilinin 1939 yılında Türkiye'ye katılması ardından Mersin liman faaliyetlerinin İskenderun limanına kayması gibi çeşitli nedenler Mersini 1920-1950 yılları arsında bir durgunluk dönemi geçirmesine neden olmuştur. Mersin'in ikinci kentleşme ve gelişme süreci 1950'li yıllardan itibaren başlamıştır. Mersin limanının Hollanda Kraliyet Liman Şirketi tarafından yenilenip 1962 yılında hizmete açılması, Ataş Rafinerisinin 1962 yılında hizmete girmesi ile birlikte sanayi sektöründe ki gelişmeler, küçük büyük birçok ticari işletmenin kurulması, 1980 sonrası inşaat sektörünün hız kazanması ve günümüze kadar devam etmesi, üniversitelerin açılması, kentin ılıman iklime sahip olması, diğer kentlerden yaşamın daha ucuz olması, hem sanayi hem de tarım kenti olması Mersin'i cazip hale getirmiş başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu olmak üzere birçok ilden göç almıştır. Mersin'deki ilk apartmanlaşma sürecinin başlama tarihini bazı kaynaklar 1960 yılını verirken diğer birçok kaynak 1970 yılını işaret etmektedir. Mersin'de apartmanlaşma süreci mahalle olgusundaki değişimin başlangıcını oluşturmuştur. Kalabalıklaşan nüfusla birlikte önce kıyı bandı yüksek konutlarla tamamen doldurulmaya başlanmış kentin doğu ve kuzey kesiminde arsaların parsellere bölünerek satılması diğer taraftan yüksek katlı apartmanların hız kesmeden devam etmesi kentte ikili bir yapılaşma ve farklı mahalle oluşumlarının önünü açmıştır. Kente bir taraftan mahalle ve komşuluk ilişkileri devam ederken toplu konut ve lüks sitelerin bulunduğu alanlarda bir birinden habersiz sadece aynı alanları paylaşan insanların birlikte yaşadıkları yeni mahalle ve yerleşim alanları oluşmaya başlamıştır. Bu çalışmanın konusu olan Mersin Kentinde Mahalle Olgusundaki Değişim Süreci, değişen ve gelişen teknolojik ekonomik gelişmeler, bu gelişmelerle birlikte alım gücünün artması, alıcı isteklerinin değişmesi ile birlikte mahalle yapısındaki değişimi ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
This study examines the neighbourhood as an unit of integration in a historical perspective and in the specific context of Mersin with regards to the changing and developing social and spatial mobility along with technological progress. While the neighborhood has been the determinant of human relations in the shaping of cities, as of today we argue that the neighborhood as a concept has been modified dün to new structures. We can speak of a order of neighborhood as it is directly or indirectly the area of communication and interaction with other people. In today's globalizing World the exchange of human relations means the transformation of spaces and whole social life. Mersin in a changing and developing World, has been able to find its place since its foundation. Mersin's historical development started to take its place in the world market, showing a different development scheme with regards to other Ottoman cities, containing many cultures in it and after the port of Tarsus was filled with alluvium and lost its functionality the ships and boats that came to the Mediterranean started with the berthing of Mersin port. In 1840, Mersin became a village connected to the Gokçeli township in the province of Tarsus in the state of Adana. In 1851 it became a township center in the same province, in 1877 it became a province center and in 1888 it was a provincial center. Shortly after, there has been an increase in the demographic structure in the rapidly developing city. According to the first population census in Turkey in 1927, the population of Mersin was 211,543 people. From the 1950s onwards, with the beginning of the industrialization process of cities, migrations from rural areas and cities took place in order to find jobs in factories opened in other cities. After the First World War, the War of Independence, the post-war population loss, the seperation of the non-Muslims living in the city and dealing with trade, the participation of the province Hatay to Turkey in 1939 and the shifting of the port activities in Mersin to İskenderun port and such various reasons caused a period of stagnation for Mersin between the years 1920-1950. Mersin's second urbanization and development process started after 1950's. The opening of the port of Mersin in 1962 renovated by Dutch Royal Port Company, With the commissioning of the Ataş Refinery in 1962 developments in the industrial sector, the establishment of many small and large commercial enterprises, the acceleration of the construction sector after 1980 which continued until today, opening of the universities, the temperate climate in the city, life being cheaper than other cities, vii being both industrial and agricultural city made Mersin attractive and many migrants, mainly from Eastern and Southeastern Anatolia cities, have migrated. While the starting date of the first apartment building in Mersin was given in 1960, some other sources point to 1970's. The process of apartment building in Mersin was the beginning of the change in the neighborhood. With the crowded population, first the coastal belt started to be filled with high residences, the lands in the eastern and northern part of the city were divided into parcels and sold, on the other hand the high-rise apartments continued without slowing down opened up a dual structure and different neighborhood formations in the city. On one side of the city neighborhood and neighborliness relations continue on the other side in areas where mass housing and luxury sites are located new neighborhoods and settlements inhabited by people who are unaware of each other and share only the same areas have begun to ocur. The Process of Change in the Neighborhood Situation in Mersin City, which is the subject of this study, changing and developing technological economic developments, increase in purchasing power with these developments, the change of buyer requests and the change of neighborhood structure will be discussed/ handled.