Olağanüstü durumlarda evrensel hukuk normları çerçevesinde medyanın sosyal sorumluluk anlayışı
Social responsibility approach of media within the frame of universal law norms in exceptional circumstances
  1. Tez No: 479379
  2. Yazar: ALPER ÖZGEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULKADİR ATİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Evrensel Hukuk, Uluslararası sözleşmeler, Medya, Sosyal sorumluluk, Universal Law, International Convention, Media, Social Responsibility
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Evrensel Hukukun ilkeleri, değerleri adalet kavramı ile özdeşlik yansıtarak nesnel, salt bağlayıcı etik değerlere dayanır, etik değerlerin hukuka aktarımını ifade eder. Çağdaş Dünyanın belirli ilkeleri ve prensipleri evrensel hukukun değerlerini yansıtır. Bu ilke ve prensipler adalet, eşitlik, özgürlük, insan hakları, demokrasi ve hukuk devletidir. Bu ilkeler ancak bir araya geldiklerinde anlam kazanırlar. Medya kuruluşları içerisinde görsel-işitsel bütün kitle iletişim araçlarını barındırır. Medya organlarının toplumu bilgilendirme işlevinden ötürü toplumsal bir sorumluluk yüklenmiştir. Evrensel hukukun özü ve değerleri ile medyanın sosyal sorumluluğu olağanüstü durumlardaki yayınlarda daha fazla önem kazanmıştır. Bu çalışmada, Türkiye'de meydana gelmiş çokça kamuoyu oluşturmuş ve Türkiye'nin vicdanını derinden etkilemiş terör saldırıları ele alınmıştır. Ankara Tren Garı terör saldırısı, Ankara Kızılay Güvenpark terör saldırısı ve Gaziantep Kına gecesi terör saldırısı seçilmiştir. Bu terör olaylarının gerçekleştiği andan itibaren A HABER, HABERTÜRK, CNNTÜRK, NTV ve FOX Kanallarında nasıl yayınlandığını ve haberin evrensel hukukun değerlerine uygun görüntülerin kullanılıp kullanılmadığı incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda birçok televizyon kanalının olağanüstü durumlarda (terör durumları) yayıncılık yaparken bilinçli bir yayıncılık anlayışı benimsemedikleri ortaya çıkmıştır. Özellikle kargaşanın ve paniğin olduğu durumlarda medya, terörün istediği gündemde kalma isteği çerçevesinde evrensel hukukun ilkelerine aykırı yayınları göstermesi terörün işine gelmektedir. Medya bu yayınları ile toplumun hassasiyetlerine dokunur, İnsanları korku, paniğe sürükler ve şiddete özendirir.
Özet (Çeviri)
Universal law's values and principals are based purely on objective universal ethic values, which enable the transfer of ethic values to law. Actually the universal law values identically reflect the concept of justice. Some of the basic principals and policies that reflect the universal law values according to the modern World will be discussed. These are justice, equality, freedom, human rights, democracy and constitutional states; these policies will only have a meaning when brought together. The relationship between universal law essence and values and media social responsibility have gained more importance than the media broadcastings of the state of emergency. Media organizations have the duty to inform the public and contain all the mass media that are audiovisual and related with the public. In this study, terrorist attacks have been analyzed which have formed the Turkey's highest public opinion ever and deeply affected its conscience. Ankara Train Station, Ankara Kızılay Güvenpark and Gaziantep wedding terrorist attacks have been chosen in this study. From the moment the terrorist attacks occured, CNN TÜRK, NTV, HABERTÜRK, A HABER and FOX news channels have been analyzed as to whether they have broadcasted the news according to the universal law values and used appropriate images. As some news channels broadcast considering the social responsibility, unfortunately some broadcast regardless of the social responsibility. Especially during the times of chaos and panic, the media broadcasts news that is incontrary to the universal law policies and when this stays in the agenda it serves the purpose of the terrorists. This media broadcasts create public sensitiveness and drag people to panic, fear and emulate violence.