Mecelle şerhlerinde zarûret hali ile ilgili hükümlerin değerlendirilmesi
The assessment of provisions concerning necessity in the commentary on the medjelle
  1. Tez No: 1002143
  2. Yazar: ÖMER ÖRUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER MENEKŞE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Din, Law, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ahkam, Hüküm, Mecelle, Zaruret, İslam hukuku, Şerh, Provisions, Judgement, Mecelle, Exigency, Islamic law, Commentary
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Zarûret ilkesi, hukuk düzenlerinin olağanüstü durumlar karşısında esneklik kazanmasını sağlayan ve kuralların katı uygulanmasının doğurabileceği mağduriyetleri önlemeyi amaçlayan temel prensiplerden biridir. İnsan hayatını ve toplumsal düzeni tehdit eden istisnaî şartlar karşısında hukuk sistemleri, zarûret gerekçesiyle bazı yasakların geçici olarak uygulanmamasına imkân tanımış ve bireyin korunmasını esas alan düzenlemeler geliştirmiştir. İslâm hukukunda ise zarûret, yalnızca bir kolaylık ilkesi değil, şer'î hükümlerin maksadını koruyan merkezî bir hukuk teorisi olarak kabul edilmiştir. Bu yönüyle zarûret ile hukuk kuralları arasındaki ilişki, tarihsel süreç boyunca canlılığını korumuş ve Mecelle-i Ahkâm-ı Adliyye'de sistematik bir yapıya kavuşturulmuştur. Şâri'/kanun koyucu, mükellefin korunmasını esas alan bu hukukî ve sosyal gerçekliği dikkate alarak, zarûret hâllerinde hükümlerin tatbikine dair ayrıntılı ilkeler belirlemiştir. Bu çerçevede İslâm hukukçuları da zarûretin mahiyeti, sınırları ve uygulanma şartları konusunda kapsamlı değerlendirmeler yapmış, bu ilkenin keyfî bir istisna hâline gelmesini engelleyecek şekilde disiplinli bir hukuk kuralı çerçevesinde ele alınmasını sağlamışlardır. Böylece zarûret, belirli şartlara bağlı ve denetlenebilir bir ilke olarak hukuk sistemine dâhil edilmiştir. Bu çalışma, zarûret ilkesinin İslâm hukukundaki görünümünü Mecelle-i Ahkâm-ı Adliyye bağlamında ve özellikle şerh geleneği çerçevesinde incelemeyi amaçlamaktadır. Giriş bölümünde zarûret kavramının teorik çerçevesi çizilmiş, Kur'ân ve Sünnet'teki temelleri, uygulama alanları ve hükümlere etkisi ele alınmıştır. Birinci bölümde Mecelle'nin tanımı ve mahiyeti ile hazırlanış süreci ve Osmanlı hukuk tarihindeki yeri kısaca değerlendirilmiş, tez kapsamında istifade edilen şerhler tanıtılarak bu literatürün ilmî niteliği açıklanmıştır. İkinci bölümde zarûret kavramı, tanımı, şer'î dayanakları, amel etme şartları ve hukukî sonuçları bakımından ele alınmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise zarûretle doğrudan ilişkili olduğu tespit edilen Mecelle maddeleri, Ali Haydar Efendi, Hacı Reşid Paşa, Âtıf Bey, Mes'ud Efendi, Ömer Hilmi Efendi, Ahmed Şükrü Bey, Süleyman Hasbi Efendi ve Bosnalı Ali Ulvi'nin şerhleri esas alınarak incelenmiş, bu şerhler günümüz Türkçesine aktarılmış ve karşılaştırmalı olarak tahlil edilmiştir. Elde edilen bulgular sonuç kısmında bütüncül bir değerlendirmeye tâbi tutulmuştur. Çalışmada ayrıca zarûret ilkesinin modern hukuk sistemleriyle irtibatı kurulmuş, zorunluluk hâli, hukuka uygunluk sebepleri ve istisnaî düzenlemeler bakımından Mecelle hükümleriyle çağdaş hukuk anlayışı arasındaki benzerlikler ortaya konulmuştur. Böylece zarûret ilkesinin sadece tarihsel bir fıkıh kuralı olmadığı aynı zamanda günümüz hukuk düşüncesine katkı sunan evrensel bir hukuk ilkesi niteliği taşıdığı gösterilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The principle of necessity is one of the fundamental principles that enables legal systems to gain flexibility in the face of extraordinary circumstances and aims to prevent the injustices that may arise from the rigid application of rules. In the face of exceptional circumstances that threaten human life and social order, legal systems have allowed for the temporary non-application of certain prohibitions on the grounds of necessity and have developed regulations based on the protection of the individual. In Islamic law, necessity is accepted not only as a principle of convenience but also as a central legal theory that preserves the purpose of Sharia rulings. In this respect, the relationship between necessity and legal rules has remained vibrant throughout history and has been systematised in the Mecelle-i Ahkâm-ı Adliyye. Taking into account this legal and social reality based on the protection of the obligor, the Shari'a has established detailed principles regarding the application of rulings in cases of necessity. Within this framework, Islamic jurists have also made comprehensive assessments regarding the nature, limits, and conditions of application of necessity, ensuring that this principle is treated within the framework of a disciplined legal rule that prevents it from becoming an arbitrary exception. Thus, necessity has been incorporated into the legal system as a principle subject to specific conditions and oversight. This study aims to examine the manifestation of the principle of necessity in Islamic law within the context of the Mecelle-i Ahkâm-ı Adliyye and, in particular, within the framework of the tradition of commentary. The introductory section outlines the theoretical framework of the concept of necessity, addressing its foundations in the Qur'an and Sunnah, its areas of application, and its impact on legal rulings. The first chapter briefly evaluates the definition and nature of the Mecelle, its preparation process, and its place in Ottoman legal history. The commentaries utilised in the thesis are introduced, and the scientific nature of this literature is explained. The second chapter addresses the concept of necessity in terms of its definition, legal basis, conditions for implementation, and legal consequences. In the third and final chapter, the articles of the Mecelle found to be directly related to necessity are examined based on the commentaries of Ali Haydar Efendi, Hacı Reşid Paşa, Âtıf Bey, Mes'ud Efendi, Ömer Hilmi Efendi, Ahmed Şükrü Bey, Süleyman Hasbi Efendi, and Bosnalı Ali Ulvi. These commentaries have been translated into modern Turkish and analysed comparatively. The findings obtained have been subjected to a comprehensive evaluation in the conclusion. The study also establishes the connection between the principle of necessity and modern legal systems, highlighting the similarities between the provisions of the Mecelle and contemporary legal understanding in terms of necessity, grounds for legality, and exceptional regulations. Thus, it has been attempted to demonstrate that the principle of necessity is not merely a historical rule of Islamic jurisprudence, but also constitutes a universal legal principle that contributes to contemporary legal thought.