Haksız fiilden doğan tazminat ile koruma tedbirlerine aykırılıktan doğan tazminatın karşılaştırılması
A comparison of compensation come up tort with compensation that come up against protection measures
- Tez No: 479389
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN İKİZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Haksız Fiil, Koruma Tedbirleri, Tazminat, Sorumluluk, Tort, Protection Measures, Compensation, Liability
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
“Haksız Fiilden Doğan Tazminat ile Koruma Tedbirlerine Aykırılıktan Doğan Tazminatların Karşılaştırılması”başlığını taşıyan çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Türk Borçlar Kanununda düzenlenen haksız fiil sorumluluğu hakkında genel bilgiler verilmiş, haksız fiilin unsurları ve hukuka uygunluk sebepleri konuları işlenmiştir. İkinci bölümde“Koruma Tedbir Nedeniyle Tazminat”başlığı altında, bu başlıkla ilgili kavramlar incelenmiş, bu konudaki ulusal mevzuat hükümleri irdelenmiş, koruma tedbirleri kavramı ile koruma tedbirlerinin ortak özellikleri, Ceza Muhakemesi Kanunu kapsamında tazminata konu olacak koruma tedbirleri ve uygulama şartları ile tazminat nedenleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde her iki tazminat hükümleri birçok farklı başlık altında ayrı ayrı incelenerek ortak ve farklı noktalarına dikkat çekilmiştir. Sonuç bölümünde ise bu farklı ve ortak noktalar konusunda değerlendirmelerde bulunulmuştur. Haksız fiilden kaynaklanan tazminat özel hukuk alanında düzenlenip, Türk Borçlar Kanunu'nda yer almıştır. Koruma tedbirinden kaynaklanan tazminat ise kamu hukuku alanında düzenlenip, Ceza Muhakemesi Kanununda yer almıştır. Genel olarak; bir başkasına hukuka aykırı bir zarar verilmesi halinde bu zararın tazmini Türk Borçlar Kanunundaki genel hükümlere göre sağlanır. Kanun koyucu bazı durumlarda özel bir düzenleme yaparak bu konuda genel düzenlemeden ayrılarak özel düzenlemeler yapabilmektedir. Koruma tedbirleri nedeniyle tazminatta bunlardan birisidir. Türk Borçlar Kanunun 49. Maddesine göre“kusurlu ve hukuka aykırı bir fiille başkasına zarar veren, bu zararı gidermekle yükümlüdür.”Bir eylemin haksız fiil olarak kabul edilmesi için, eylemin hukuka aykırı olması, ortada bir kusur olması, bir zararın doğmuş olması, eylemle zarar arasında uygun bir illiyet bağının olması gerekmektedir. Koruma tedbirleri nedeniyle tazminatta; kamu gücünü elinde bulunduran ve bu gücünü ilgili memur ve diğer kamu görevlileri aracılığıyla kullanan devletin, bu memur ve kamu görevlilerinin haksız bir şekilde üçüncü kişilere verdikleri maddi ve manevi zararların tazmin edilmesi söz konusudur.
Özet (Çeviri)
Our study on the comparison of tort claim and claim for breach of protection measures containsthree sections. In the first section, we have provided overall information on Tort Liability, which is regulated by the Turkish Code of Obligations, and the tort elements and legality issues have been addressed. In the second section, we have analyzed the relevant concepts under“Claim for Protection Measures”title and examined the provisions of the national legislation and observed the protection measures concept and common characteristics of protection measures, and protection measures, application conditions and reasons for claim which will be a subject for claim under Turkish Criminal Procedure Code.In the third section, we have individually examined each claim provisions under several different titles and put our emphasis on the common and different properties. In the conclusion section, we have evaluation such different and common properties. Tort claims have been regulated by the private law and stipulated in the Turkish Code of Obligations.Protection measure claim is regulated by the public law and stipulated in the Turkish Criminal Procedure Code. In general terms, if one damages another in a legal sense, this damage will be compensated according to the general provisions of the Turkish Code of Obligations.The lawmakers may regulate special provisions apart from the general regulations for some specific cases. Protection measure claim is one of them. According to the article 49 of the Turkish Code of Obligations,“Any person who, by his faulty and unlawful behavior, causes damage to another is obliged to provide compensation.”In order to consider an action as a tort, the action must be illegal, there must be a fault, damage and there is a causal relationship between the action and the damage. For protection measure claim; state, which has the public power and uses this power through respective civil servants and other government officers, has to compensate the pecuniary and non-pecuniary damages that are incurred by the third parties from such civil servants and government officers.