Hastaneye kabul sözleşmesinin hüküm ve sonuçları
Legal consequences of the hospital admission contract
- Tez No: 902827
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Hasta, Özel Hastane, Özel Hastane İşletmecisi, Sözleşme Yükümlülükler, Tazminat Sorumluluğu, Patient, Private Hospital, Private Hospital Operator, Contract, Liabilities, Liability to Damages
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Anayasal hak olan sağlık hizmetinin sunulmasında, özel hastanelerin katkısı büyüktür. Yatılı tedavi hizmeti sunan özel hastaneler ile hasta veya hastanın yasal temsilcisi arasında, bir özel hukuk sözleşme ilişkisi kurulmaktadır. Söz konusu sözleşme ilişkisi doktrinde ve uygulamada“Hastaneye Kabul Sözleşmesi”olarak adlandırılmaktadır. Bu sözleşme ilişkisinde temel maksat, hastanın yatılı olarak tedavi edilmesidir. Hastanın yatılı olarak tedavi edilmesine bağlı olarak barınma, beslenme, temizlenme gibi hastanın temel ihtiyaçları da özel hastane tarafından karşılanmaktadır. Burada hastaneye kabul sözleşmesi, hastanın tıbbi tedavisinin özel hastane işletmecisi tarafından üstlenilip üstlenilmemesine göre tam hastaneye kabul sözleşmesi ve bölünmüş hastaneye kabul sözleşmesi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bu kapsamda çalışmanın ilk bölümünde başta hastaneye kabul sözleşmesinin türleri olmak üzere, hastaneye kabul sözleşmenin tanımı, unsurları, tarafları, sözleşme özgürlüğü ile sözleşme sınırları irdelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde hastaneye kabul sözleşmesinin hukuki niteliği, doktrindeki farklı görüşler ve Yargıtay kararları kapsamında değerlendirilmiş ve karma kombine sözleşme niteliğinde olduğu kanaatine varılmıştır. Zira, hastanın ücret ödeme edimine mukabil özel hastane işletmecisinin birden fazla tipik sözleşmeye ait asli edimleri ifa etme yükümlülüğü söz konusu olmaktadır. Öte yandan hastaneye kabul sözleşmesinin hukuki niteliğinin karma kombine bir sözleşme olması nedeniyle sözleşmeye her edimin tabi olduğu tipik sözleşme hükümleri kıyasen uygulanmaktadır. Bu bakımdan çalışmada sözleşmeye uygulanacak hükümler ayrıca ele alınmıştır. Yine sözleşmenin akdedilmesi ile birlikte özel hastane işletmecisinin birden fazla yükümlülükleri söz konusu olmaktadır. Burada özel hastanenin asli edim yükümlülüklerinden, hastanın tıbbi teşhis ve tedavisini sağlama borcu ile hastanın bakımını sağlama borcu; yan edim yükümlülüklerinden hastanın aydınlatılması, hastanın rızasının alınması ve kayıtların tutulması borcu; yan yükümlülüklerden ise sadakat ve özen borcu, sır saklama ve kişisel verileri koruma borcu ile özel hastanenin organizasyon yükümlülükleri irdelenmiştir. Özel hastane işletmecisinin sözleşmeden doğan yükümlülüklerini ihlal etmesi veya haksız fiilde bulunması nedeniyle hastada veya yakınlarında bir takım maddi ve manevi zararlar söz konusu olabilir. Bu nedenle hasta veya yakınları, özel hastane işletmecisine karşı tazminat davası açma hakkı söz konusu olmaktadır. Bu husus tezin üçüncü bölümünde değerlendirilmiştir. Bu kapsamda maddi ve manevi zararların tazminat davasına konu edilmesi, tazminat sorumluluğu için aranan şartlar, kusursuz sorumluluk halleri, zararın hesaplanması, tazminatta indirim sebepleri ve zararın tazminine uygulanacak usul kuralları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Private hospitals have a great contribution in the provision of health care, which is a constitutional right. A private law contractual relationship is established between private hospitals that provide inpatient treatment services and the patient or the legal representative of the patient. The aforementioned contractual relationship in doctrine and practice is called“Hospital Admission Contract”. The main purpose in this contractual relationship is to treat the patient on an inpatient basis. Depending on the inpatient treatment of the patient, the basic needs of the patient such as shelter, nutrition and cleaning are also met by the private hospital. Here, the hospital admission contract is divided into two parts as a full hospital admission contract and a divided hospital admission contract, depending on whether the patient's medical treatment is undertaken by the private hospital operator or not. In this context, in the first part of our study, the definition of the hospital admission contract, especially the types of hospital admission contract, its elements, parties, freedom of contract and limits contract have been examined. In the second part of our study, the legal nature of the hospital admission contract has been evaluated within the scope of different opinions in the doctrine and the decisions of the Supreme Court and it has been concluded that it is a mixed combined contract. As a matter of fact, the private hospital operator has an obligation to perform the principal actions of more than one typical contract, in return to the patient's execution of payment of charges. On the other hand, since the legal nature of the hospital admission contract is a mixed combined contract, the typical contract provisions that each action is subject to are applied by analogy. In this regard, the provisions to be applied to the contract have been also discussed in our study. Again with the conclusion of the contract, the private hospital operator has more than one obligation. Here, among the primary performance obligations of the private hospital which are the obligation of the private hospital to provide medical diagnosis and treatment, as well as the care of the patient; among the additional performance obligations such as giving information to the patient, obtaining the patient's consent and keeping records; among additional obligations such as loyalty and care obligation, confidentiality and personal data protection obligation and organizational obligations of the private hospital have been examined. Due to the violation of the contractual obligations of the private hospital operator or its unfair act, there may be some material and moral damages to the patient and his/her relatives. Therefore, patients or their relatives have the right to file a compensation claim against the private hospital operator. This issue has been evaluated in the third part of our thesis. In this context, material and moral damages to be the subject matter of compensation, the conditions sought for compensation, absolute liability, non-liability clause, the calculation of the damages, the reasons for the reduction in compensation and the rules to be applied to the compensation for the damage have been examined.