İmalat işletmelerinde yeşil pazarlama stratejileri; Performans ile ilişkisi üzerine bir model önerisi
Green marketing strategies in manufacturing operations, a model suggestion on relationship with performance
  1. Tez No: 479474
  2. Yazar: BEHNAM SHADİ DİZAJİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVTAP ÜNAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil Pazarlama Stratejileri, Yeşil Pazarlama Karması, Yeşil İnovasyon, Yeşil Tedarik Zinciri, Green Marketing Strategy, Green Marketing Mix, Green Innovation, Green Supply Chain
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
1970'lerden itibaren kaynakların hızla tükenmeye başlaması, çevrenin kirletilmesi ve bunların sonucu olarak ekolojik dengenin bozulması dünyanın en önemli sorunu haline gelmeye başlamıştır. Günümüz dünyasında işletmeler, çevresel sorunlar karşısında duyarsız kalmanın mümkün olmadığını ve bu şekilde varlıklarını sürdüremeyeceklerinin farkına varmışlardır. İşletmeler artık tüm iş stratejilerinin çevreyle ilişkili olduğu ve aldıkları kararların sonuç ve etkileri hakkında daha hassas olmak durumundadırlar. Dolayısıyla, çoğu işletme tarafından çevresel faaliyetler ve yeşil pazarlama uygulamalrı dikkate alınır hale gelmiştir. Bu doğrultuda bu tez çalışmasında İstanbul'da faaliyet gösteren gıda imalatçılarına anket çalışması yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; İstanbul'daki gıda imalatçılarının performansları ile yeşil pazarlama karması, yeşil tedarik zinciri ve yeşil inovasyon arasında anlamlı bir ilişki vardır. İşletmeler çevreci uygulamaların performanslarına olumlu şekilde yansıyacağını düşünmektedirler.
Özet (Çeviri)
Since the 1970s, rapidly running out of resources, environmental pollution and degradation of the ecological balance as a result of them started to become the world's most important problem. Therefore, businesses must have a flexible structure to adapt to rapid change. Every day, new emerging concepts, emerging trends is emerging rapid change. Today, businesses are aware that they will not be able to sustain their assets without being sensitive to environmental problems. It is inevitable that businesses should take the environmental dimension of every activity they carry out into their business strategies and their long-term plans. Such environmental activities and green marketing have become considerable by most businesses. The purpose of this study is to suggest a model on the relationship between green marketing strategies and performance in manufacturing enterprises. In this direction, a survey was carried out for the Food industry in istanbul. According to the results of the research; there are a meaningful relationship between Istanbul Food industry performance and green marketing mix, green supply chain and green innovation. Finally, the study results show that there is no significant relationship between the green brand and the food industry performance in istanbul. Therefore, green marketing strategies in this study is green marketing mix , green innovation and green supply chain. The results show that there is a meaningful relationship between green marketing strategies and food industry performance in istanbul.