Ege bölgesindeki düşük entalpili jeotermal kaynakların değerlendirilmesi için toprak sıcaklıklarının tahminlenmesi
Prediction soil temperatures to evaluate low enthalpy geothermal resources assessment in Aegean region of Turkey
- Tez No: 479592
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER ÖZGENER, DOÇ. DR. LEYLA ÖZGENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Toprak sıcaklığı, sıcaklık çeşitliliği, enerji verimliliği, jeotermal enerji, ısı değiştiriciler, Soil temperature, temperature variations, energy efficiency, geothermal energy, heat exchangers
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu tezde, düşük entalpili jeotermal kaynaklar için, toprak sıcaklıkları, zamanın ve derinliğin fonksiyonu olarak tahminlenmiştir. Tahminler özellikle toprak kaynaklı ısı pompaları ve toprak hava ısı eşanjörlerine yöneliktir. Toprağın termal davranışı,mevsimsel değişimler, nem oranı gibi pek çok etmene bağlıdır. Ek olarak eksiksiz sıcaklık verilerine ulaşmak oldukça zordur. Bu durum ise doğru tasarım parametrelerinin belirlenmesini güçleştirmektedir.Bu sebeplerden dolayı, matematiksel bir tahminleme modeli geliştirildi. Tahminler İzmir Meteoroloji İstasyonu'ndan alınan Ege Bölge'si illeri için 1960-2014 yılları arasındaki 5-10-20-50-100cm derinliklerdeki sıcaklık değerleriyle karşılaştırıldı. Hata yüzdeleri Afyonkarahisar %19, %17.5, %16.8, %18, %19, Aydın %14.5, %13.9, %12.5, %12.5, 10.5%, Denizli %11, %10.6, %8, %7.7, %5.9, İzmir %11.33, %12.26, %8.54, %11.14, %10.96, Kütahya %20, %14.1, %12.6, %16, %15.7, Manisa %13.43, %12.03, %8.5, %9.4, %8.7, Muğla %15, %15.3, %11.9, %12.2,%12.2 ve Uşak %17.5, %16, %13.95, %14.86, %15 olarak belirlendi.Özetle bu tezde hava ve toprak sıcaklığı arasındaki bağ incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with the prediction of soil temperature's as a function of time and depth. And present study especially related to earth to air heat exchangers and heat pumps. Values, especially near the surface, depend on futures such as seasonal weather variations, thermal conductivity, etc.The main issue is that despite values are significantly important, can not be reached easily.Hence mathematical model is developed for soil temperatures prediction.Measured data between 1960 and 2014 that was taken from the Izmir State Meteorological Station, and predicted soil temperatures at different depths which are 5-10-20-50-100cm were compared for each. The maximum percentage errors obtained as 19%, 17.5%, 16.8%, 18%, 19% for Afyonkarahisar, 14.5%, 13.9%, 12.5%, 12.5%, 10.5% for Aydin, 11%, 10.6%, 8%, 7.7%, 5.9% for Denizli, 11.33%, 12.26%, 8.54%, 11.14%, 10.96% for Izmir, 20%, 14.1%, 12.6%, 16%, 15.7% for Kutahya, 13.43%, 12.03%, 8.5%, 9.4%, 8.7% for Manisa,15%, 15.3%, 11.9%, 12.2%, 12.2% for Mugla and 17.5%, 16%, 13.95%, 14.86%, 15% for Usak respectively.This thesis describes to relationship between air and soil temperature.