Culex pipiens'in İzmir bölgesine ait farklı popülasyonlarındaki olası insektisit direncinin bioassay yöntemi ile belirlenmesi
Determination of potantial insecticide resistance using bioassay in different populations of Culex pipiens in Izmir region
  1. Tez No: 479617
  2. Yazar: ONUR GÜNTAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAVAŞ İZZETOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Culex pipiens, insektisit direnci, bioassay, piretroid, PBO, Culex pipiens, insecticide resistance, bioassay, pyrethroids, PBO
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Sivrisinekler birçok hastalığın vektörü olduğu için tüm dünyada en çok mücadele edilen zararlılar içerisindedir. Bu mücadelenin başarılı bir şekilde sürdürülmesi için gerçekleştirilen entegre mücadelenin en büyük kısmını kimyasal mücadele oluşturmaktadır. Kimyasal insektisitlere karşı sivrisineklerin direnç geliştirmesi bu mücadeleyi tehlikeye atmaktadır. Bu çalışmada Türkiye'deki yaygın sivrisinek türlerinden Culex pipiens kullanılmıştır İzmir çevresinden toplanıp laboratuvarda yetiştirilmiş popülasyonlarda, Türkiye'de ergin sivrisinek mücadelesinde en çok kullanılan piretroidlerden Deltamethrin, Permethrin, α-Cypermethrin ve Cyfluthrin'e karşı direnç gelişip gelişmediğine bakılmıştır. Ayrıca fenotipik direnç mekanizmasında P450 enzim aktivitesinin katkısını görmek adına bazı popülasyonlarda Deltamethrin ve Permethrin öncesi PBO uygulaması yapılmıştır. Denemeler, Dünya Sağlık Örgütü'nün duyarlılık bioassay test kitleri ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlarda bütün popülasyonlarda yukarıda adı geçen insektisitlerin hepsine karşı farklı düzeylerde direnç belirlenmiştir. Ayrıca uygulanan 4 farklı piretroid için farklı ölüm oranları saptanmıştır. En düşük ölüm oranları Permethrin denemelerinden, en yüksek ölüm oranları ise Cyfluthrin denemelerinden elde edilmiştir. PBO ile yapılan denemeler sonucunda elde edilenviii verilerde, P450 enzim aktivitesinin Deltamethrin ve Permethrin'in fenotipik direncine az da olsa katkıda bulunduğu belirlenmiştir. Bu katkının Deltamethrin'de daha yüksek olduğu saptanmıştır. Popülasyonlardaki temel direnç mekanizmasının ise moleküler olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Mosquitoes are one of the most important species for pest management because they are vectors of many diseases. Chemical insecticides play an important role of a successful pest management. Developing insecticide resistance against this chemicals causes difficulties for the pest managements and control. In this study one of the most common mosquito species in Turkey, Culex pipiens has been used. Populations collected around Izmir region was reared in laboratory and examined whether there is resistance developing against Deltamethrin, Permethrin, α-Cypermethrin and Cyfluthrin, which are the most common used pyrethroids in adult mosquito control in Turkey. In addition, in order to determine the contribution of P450 enzyme activity in the phenotypic resistance mechanism, PBO was applied before testing Deltamethrin and Permethrin in some populations. Experiments were conducted with the World Health Organization's susceptibility bioassay test kits. In all populations, resistance was determined at different levels against all of the above-mentioned insecticides. In addition, different mortality rates were determined for 4 different pyrethroids. The lowest mortality rates were obtained from Permethrin and the highest mortality rates from Cyfluthrin. PBOx experiments showed that P450 enzyme activity have some but not much contribution to the phenotypic resistance to Deltamethrin and Permethrin. This contribution was found to be higher in Deltamethrin. It is suggested that the major resistance mechanism in populations is molecular resistance.