Femtosecont optical parametric amplifiers based on beta-barium borate crystals
Beta-baryum barat kristali temelli femtosaniye optik parametrik yükselticiler
- Tez No: 47974
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ORHAN AYTÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: optical parametric amplification, parametric gain, nonlinear crystals, BBO, second harmonic generation, ultrafast lasers, TirSapphire. m
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu tezde, dejenere ve dejenere-olmayan beta- baryum borat (BBO) kristali bazlı optik parametrik yükselticiler (OPA) oluşturmak ve değerlendirmek için yaptığımız deneysel çalışmalar anlatılmaktadır. Dalga boyu 830 nm ve darbe uzunluğu 140 fs olan bir Titanyum:Safir lazeri kullandık. Tip-I BBO kristali kullanılarak TiSafir lazerinin frekansı ikiye katlanmıştır. Frekansı katlanmış lazer ışını OPA'ları pompalamak için kullanılmıştır. SOOmW lazer çıkışı için %38 dönüşüm verimine karşılık gelen en yüksek 300 mW ikinci harmonik elde edilmiştir. Parametrik yükseltme için hem tip-I hem de tip-IÎ BBO kristali kullanılmıştır. Tip-II BBO kristali sinyal ve fazlalık ışınlarının birbirlerine dik polarizasyonları yüzünden dejenere-olmayan parametrik yükseltme sağlamıştır. Tip-I kristal ile dejenere bir OPA başarılmıştır. Dejenere OPA'nın faza bağımlılığı ve dejenere-olmayan OPA'nm fazdan bağımsızlığı gözlenmiştir. Dejenere OPA'nın en yüksek kazancı 1.45, dejenere-olmayan OPA'mnki ise 1.02 olarak ölçülmüştür. Anahtar kelimeler, optik parametrik yükseltme, parametrik kazanç, doğrusal olmayan kristaller, BBO, ikinci harmonik üretimi, ultra hızlı lazerler, Titanyum:Safir. iv
Özet (Çeviri)
In this thesis we describe our experiments to construct and evaluate non- degenerate and degenerate optical parametric amplifiers (OPA) based on beta- barium borate (BBO) crystals. We used a mode-locked TitaniumrSapphire laser at a wavelength of 830 nm and a pulse duration of 140 fs. The TirSapphire laser was frequency doubled with a type-I BBO crystal. The frequency dou bled output of the laser was used to pump our OPAs. For 800 mVV of laser output, 300 mW of maximum output power at the second harmonic was ob tained, corresponding to a 38% conversion efficiency. Both type-I and type-I I BBO crystals were used for parametric amplification. The type-II crystal re sulted in a nondegenerate OPA due to the orthogonal polarizations of the signal and the idler beams. A degenerate OPA was achieved with the type-I crystal. Phase sensitive nature of the degenerate OPA, and phase insensitive nature of the nondegenerate OPA were observed. The maximum gain of the degenerate OPA was measured to be 1.45, whereas the maximum gain of the nondegenerate OPA was measured to be 1.02.