Comparative studies of ultrasonography in orthopedics
Ultrasonografinin ortopedideki uygulama alanları ve konvansiyonel radyografi ile kıyaslamaları
- Tez No: 47973
- Danışmanlar: PROF.DR. A. HİKMET ÜÇIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Musculoskeletal, ultrasonography, X-Ray iv
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Bu çalışmada kas-iskelet sisteminin farklı bölgeleri ultrason görüntüleri ile incelenerek ortopedik uygulamalardaki avantajları ve konvansiyonel radyografi ile karşılaştırması yapılmıştır. Yumuşak doku ve kemik arasındaki karakteristik empedans farkının büyük olması, ultrasonogram ile iyi bir kemik görüntüsü alınmasını zorlaştırmaktadır. Yalnızca ekojen bir şerit ve bunun arkasında ise akustik bir gölge elde edilmektedir. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji ve ayrıca Radyodiagnostik Ana Bilim Dallarında 47 hasta üzerinde yapılan incelemeler sonucunda, kullanılan yüksek frekans transdüzerler yardımıyla birtakım sonuçlara varılmıştır. Ultrasonografi, röntgen filmlerinde anlaşılamayan kıkırdak komponentlerini gösterebilmektedir. Ayrıca kemik metastazları çalışmalarında kullanılabiimektedir. Ultrasonografi, teşhise yönelik değerli bilgiler elde edilebilmesi amacıyla omuz, kalça, diz, dirsek, el ve ayak bileği gibi hareketli bölümlerde gerçek zaman modunda çalışılmasına imkan tanımaktadır. Kemik dokusunun ultrason tarafından nüfuz edilemez özelliği kemiksi patolojik yapıların komşu yumuşak dokulara olan etkisinin analizinde kullanılabileceği gösterilmiştir. Bu yaklaşım sayesinde kemikteki tahribatlar, iltihaplanmalar ve yeni kemik dokusu yapılanmalarının teşhisi mümkün olabilmektedir. Ultrasonun kemiğe ait patolojik değişim gösteren bu bölgelerin teşhisinde radyografiye yardıma bir modalite olarak kullanılabileceği gösterilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study ultrasonographic images of different musculosceletai parts of human body have been examined to see whether they can be used for orthopaedic applications. In some of the examinations, comparisons of the ultrasonographic images with X-Ray films have also been performed. Due to the wide difference between the characteristic impedances of soft tissue and bone, it is very difficult to obtain a clear bone image; only an echogen band and behind it an acoustic shadow can be obtained with ultrasonography. As the results of the 47 examinations on the patients which have been performed in the Orthopaedics and Traumatology, and Radiology Departments of the Istanbul Medical Faculty with the help of the high frequency transducers, some results are obtained. Ultrasonography may reveal components of cartilage which may be obscure in some X-Ray films. Moreover, it can be used to study bone metastasis. Being a safe technique, ultrasonography may be used in“real-time”mode on moving joint parts like shoulder, hip, knee, wrist, ankle and elbow to obtain valuable diagnostic information. It is shown that ultrasound may be used as an adjunct to radiography in the diagnosis of lesions of bone. The impermeability of bone tissue to ultrasound may be used to analyze the effects of bony lesions on adjacent soft tissues. This approach could make it possible to diagnose bony destruction, inflammation, and new bone formation. It is demonstrated that, in the diagnosis of these kind of pathological changed bone-related parts, ultrasound is a excellent adjunct modality to radiography.