Femtosecond optical parametric oscillators based on potassium titanyl phosphate crystals
Potasyum titanil fosfat kristali temelli femtosaniye optik parametrik osilatörler
  1. Tez No: 51973
  2. Yazar: TOLGA KARTALOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ORHAN AYTÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: optical parametric oscillation, self-doubling OPO, nonlinear crystals, KTP, intracavity second harmonic generation, ultrafast lasers, fem tosecond, Ti:Sapphire. Ill
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET POTASYUM TITANIL FOSFAT KRİSTALİ TEMELLİ FEMTOSANİYE OPTİK PARAMETRİK OSİLATÖRLER Tolga Kartaloğlu Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yar. Doç. Dr. Orhan Aytür Eylül 1996 Bu tez. potasyum titanil fosfat (KTP) kristali bazlı optik parametrik osilatörler (OPO) kurmak ve değerlendirmek için yaptığımız deneyleri anlatmak tadır. Dalgaboyu 745 nm, darbe uzunluğu 120 fs, ve ortalama gücü 640 mW olan bir Titanyum:Safir lazeri ile osilatörü senkronize olarak pompaladık. OPO, 745 nm dalgaboyundaki pompa ışınını 1068 nm dalgaboyundaki sinyal ışınına çevirdi. KTP kristalini bir halka resonatörün resonatör-içi odağına koyduk. Kristal tip- II faz uyumu için kesilmişti. Dört değişik yansıtma oranlı çıkış aynası ile OPO'nun performansını inceledik, %10'luk çıkış aynası, %27 lik dönüştürme verimine karşılık gelen, 170mW ortalama gücüyle en iyi sonucu verdi. Sinyal ışını 650 fs otokorelasyon darbe uzunluğundaydı. Ayrıca, resonator içine dalga geciktirici koyarak, aynı KTP kristalinde faz uyumlu, resanatör içi sinyal ışınının frekans katlanmasını gösterdik. Dalga geciktirici, tip-II faz uyumu için sinyal polarizasyonunu çevirmekte kullanıldı. Anahtar kelimeler, optik parametrik osilator, kendiliğinden katlamalı OPO, doğrusal olmayan kristaller, KTP, kovuk içi ikinci harmonik üretimi, ultra hızlı lazerler, femtosaniye, Titanyum: Safir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FEMTOSECOND OPTICAL PARAMETRIC OSCILLATORS BASED ON POTASSIUM TITANYL PHOSPHATE CRYSTALS Tolga Kartaloğlu M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Orhan Aytür September 1996 In this thesis, we describe our experiments to construct and characterize optical parametric oscillators (OPO) based on a potassium titanyl phosphate (KTP) crystals. The oscillator is synchronously pumped by a mode-locked TitaniumrSapphire laser at a wavelength of 745 nm, a pulse duration of 120 fs, and average power of 640 mW. The OPO converts the 745 nm pump beam to a signal beam at 1068 nm. The resonator is in the form of a ring cavity, with the KTP crystal positioned at the intracavity focus. The crystal is cut for type-II phase matching. We investigated the performance of the OPO with four different output coupler reflectivities. The 10% output coupler gives the best results with 170 mW of signal average power, corresponding to 27% conversion efficiency. The signal beam has an autocorrelation pulse width of 650 fs. In addition, we demonstrate phase-matched intracavity frequency doubling of the signal beam with the same KTP crystal, by placing a waveplate inside the resonator. The waveplate is used to rotate the polarization for type-II phase matching.