Kum-kil karışımlarının ince dane içeriğine bağlı olarak mekanik özelliklerinde meydana gelen değişimlerin incelenmesi
Investigation of the mechanical properties of sand-clay mixtures with respect to fines content
- Tez No: 479757
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DEVRİM ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kum-kil karışımlarının mekanik davranışı, geçiş ince dane içeriği, sınır ince dane içeriği, kaba daneler arası boşluk oranı, ince daneler arası boşluk oranı, Mechanical behaviour of sand-clay mixtures, transition fine content, limiting fine content, intergranular void ratio, interfine void ratio
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Doğada bulunan zeminler tamamen temiz kum veya tamamen saf kil olabileceği gibi çoğunlukla kum, silt ve kil boyutunda danelerin belli oranlarda bir araya gelmesinden meydana gelen siltli kum, siltli killi kum, kumlu silt, kumlu kil vb. zeminler şeklinde bulunmaktadır. Bu çalışma kapsamında, kil-kum karışımlarının ince dane içeriğindeki artışla birlikte mekanik özelliklerinde ne gibi değişimlerin meydana geldiği düşen koni, ödometre (konsolidasyon) ve kesme kutusu deneyleri ile incelenmiştir. Bu kapsamda, geçiş ince dane yüzdesi, sınır ince dane yüzdesi, global boşluk oranı, iri daneler arası ve ince daneler arası boşluk oranı kavramlarının kil-kum karışımlarının mekanik davranışlarını açıklamakta ne ölçüde etkin oldukları deneysel veriler ışığında gözlenmiştir. İlgili kavramlar kum silt karışımları için literatürde hem teorik ve hem de deneysel anlamda uzun zamandır tartışılmaktadır. Öte yandan, bu kavramların kum-kil karışımlarının mekanik davranışlarını açıklama amaçlı kullanımlarına yönelik çalışmalar daha azdır. Dolayısı ile yapılan çalışma bu konuda deneysel veri üretilmesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
In nature, soils occur as a combination of sand, silt and clay sized particles. In this thesis, variation in mechanical behaviour of sand-clay mixtures with respect to fine content is investigated by fall cone, consolidation and direct shear tests. In this respect, concepts like transition fines content, limiting fines content, global void ratio, intergranular void ratio and interfine void ratio are of major concern in order to interpret the mechanical behaviour. These concepts are well discussed for sand-silt mixtures on both theoretical and experimental basis, however, their application in sand-clay mixtures is rather limited. Therefore, experimental data obtained in this thesis both contributes to experimental database for the mechanical behaviour of sand-clay mixtures and to the discussion on applicability of void ratio concepts in sand-clay mixtures.